Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Világszerte elismert professzorok adtak elő a Széchenyi István Egyetem fenntarthatósági konferenciáján

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ élenjáró egyetemeinek professzorai tartottak plenáris előadásokat azon a nemzetközi konferencián, amelyet első ízben rendezett meg a győri Széchenyi István Egyetem a fenntarthatóság teljes spektrumát lefedve. A tudományos eseményen az intézmény oktatói, kutatói számos szekcióban ismertették kutatásaikat.

 

Ma már egyértelmű, hogy korunk kulcskérdése a fenntarthatóság – a Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célja éppen ezért az, hogy képzéseivel, kutatásaival elősegítse ennek elérését. E folyamatba illeszkedett az intézmény Fenntarthatósági Kompetenciaközpontja szervezésében, neves nemzetközi professzorok részvételével október 12–14. között megtartott angol nyelvű konferencia. A rangos tudományos rendezvénnyel az egyetem arra ösztönözte a különböző tudományterületek kutatóit, hogy tudásuk, tapasztalataik és innovatív megoldásaik megosztásával közösen foglalkozzanak a fenntarthatóság kihívásaival.

Az esemény megnyitóján prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi-egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese úgy fogalmazott: a mai világunkban a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont, amit a jövőnk miatt figyelembe kell venni. „A kutatás aspektusából a fenntarthatóság nagymértékben interdiszciplináris. A konferencia címe emiatt egyszerűen »Konferencia a fenntarthatóságról«, a témakörre vonatkozó megkötés nélkül” – emelte ki.

Rafiqul Gani, a Széchenyi-egyetem kutatóprofesszora kifejtette: az emberiségnek meg kell találnia azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az emberi lét hosszú távú fenntarthatóságát. Szerinte olyan kérdések megválaszolására van szükség, mint hogy milyen energiaforrásokat használunk, milyen termékeket gyártunk és hogyan, illetve mindez milyen hatással van a környezetünkre. Hangsúlyozta a rendezvény sokszínűségét, hiszen a program érinti a fenntarthatóság minden szempontját, a jogi, gazdaságtudományi és társadalmi témáktól az egészségügyi, informatikai, mezőgazdasági, mérnöki, építészeti területekig. Hozzátette: a plenáris üléseken elindulhat egy közös párbeszéd egy nemzetközi fenntarthatósági kutatóközpont létrehozásáról.

Dr. Lukács Eszter, az intézmény nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese beszédében felhívta a figyelmet: a konferenciára benyújtott 168 tanulmány nagy része a Széchenyi-egyetem nyolc karának munkatársaitól érkezett. „Ezek a publikációk nemcsak a tudományos folyamatok és kutatások fejlesztése szempontjából fontosak, hanem a társadalom céljait is szolgálják” – hangoztatta. Hozzátette: a Széchenyi-egyetem stratégiai céljának tartja a nemzetköziesítést, aminek eredményeként ma már 77 országból csaknem ezer nemzetközi hallgatója van, akik negyven angol nyelvű képzés közül választhatnak.