Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Víziturizmus a Szigetközben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A TOP-1.2.1-15 „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című konstrukció keretében a Győr – Moson – Sopron Megyei Önkormányzat koordinálásával, 9 konzorciumi tag részvételével megvalósuló projekt támogatást nyert az „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben, kapcsolódó járásmódokkal” című pályázatra.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének támogató szavazatával a megyei területfejlesztési keretből (Területi- és Településfejlesztési Operatív Program) a projekt 297 millió forintos támogatást kapott a „TOP-1.2.1-15” kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” elnevezésű pályázati konstrukcióra.

Győr – Moson – Sopron Megyei Önkormányzat koordinálásában valósult meg a projekt, mely során a saját beszerzési eljárás lefolytatását követően egységes stratégia mentén valósultak meg a marketing tevékenységek. Mindezek mellett szintén a megyei önkormányzat biztosította és intézte a projekt alapját képező tájékoztató táblarendszer tervezését és kiépítését. 

Hét szigetközi település – Ásványráró, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunsziget, Kisbodak, Mecsér, Mosonmagyaróvár – valamint a megyei önkormányzat és hivatala mintegy 300 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a vízi turizmus fejlesztésére, melynek keretében az alábbi tevékenységek valósultak meg:

 • Ásványráró: két konténerből álló turisztikai pihenő hely, ahol vizes blokk és öltöző is helyet kapott.
 • Dunaszeg: megújuló energiával ellátott turisztikai pihenőhely, vizesblokk, csónak tároló és irodai helyiség került kialakításra
 • Dunaszentpál: a település központjában valósult meg a turisztikai megállópont. Egyszerre tudja kiszolgálni a térségbe érkező kerékpáros, lovas, természetjáró és vízi turistákat is.
 • Dunasziget: turisztikai pihenőhely került kialakításra, ahol közösségi tér és vizesblokk is
 • Kisbodak: kisbodaki gátőr Vízi Kultúrközpontot alakítottak ki, vízi oktatóközpont, sportlehetőségek és közösségi tér várja az ide látogatókat.
 • Mecsér: a település szélén a strand mellett került kialakításra egy megálló pont. A vizesblokk és öltözők mellett elkészült a kajakok és kenuk tárolására alkalmas csónaktároló.
 • Mosonmagyaróvár: az ide érkező turisták megpihenésére alkalmas öltözőkkel és vizesblokkal került kibővítésre a már meglévő épület.

Vizi turisztikai eszközök:

A projekt megvalósítása során beszerzésre kerültek az alábbi turisztikai eszközök:

 • 1-2-3-4 személyes kajak és kenu 48 db
 • kerékpár szállítására alkalmas, vonta  2 db
 • kerékpárok 60 db
 • Sárkányhajó  3 db
 • Mentőmellény 186 db
 • kenu és kajak lapát 186 db

Tájékoztató táblák kihelyezése

A projekt keretében 210 db turisztikai tájékoztató táblából közel 20 településen került kihelyezésre. Vízparton vízi turisztikai tábla, faluközpontba turisztikai tábla és a községet területén útbaigazító tábla került kihelyezésre.

A támogatásból olyan megállóhelyeket alakítottak ki, ahol a vízen érkezők ki tudnak kötni, tisztálkodhatnak, valamint olyan eszköz parkot hoztak létre, ami alkalmas arra, hogy elsősorban a nyári időszakban minél többen kipróbálhassák a kajakozást, kenuzást és bebarangolják a környéket.

A vízi eszközök mellett kerékpárokat is vásároltak a pénzből a települések, ami kiváló lehetőség arra, hogy a vízen érkezők a kikötés után könnyebben megismerhessék a környék látnivalóit – és persze fordítva, a kerékpáros turisták a vízről is megcsodálhassák a Szigetközt.

A program arra is alkalmas, hogy iskolai csoportok számára bemutassa a vízitúrázás szépségeit, így egyes megállópontokon az 1,2 és 4 fős túrakajakok és túrakenuk mellett sárkányhajókat is vízre lehet tenni, ahol egyszerre akár 16-20 fő is evezhet. Minden hajó minden beülőjéhez tartozik mentőmellény is, hiszen a vízbiztonság az alapja az önfeledt szórakozásnak.

“Az ezer sziget országának is emlegetett, mintegy 375 négyzetkilométeren fekvő régióban számos sportolási – és kikapcsolódási lehetőség, valamint szabadidős program várja a turistákat. Érdemes lesz majd hajóval, csónakkal vagy kerékpárral bejárni a vidéket, hiszen olyan természeti csodákat, növényeket és állatokat láthat itt az ember, amelyeket sehol máshol az országban.” – fogalmazott Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, azzal kapcsolatban, hogy miért elkötelezett támogatója a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a szigetközi fejlesztések iránt.  

A településeken, mind a vízen, mind szárazföldön az országos rendszerbe illeszkedő táblázási rendszert alakítottak ki a projekt keretében. 

A szigetkozviziturzizmus.hu oldalon találunk egy virtuális kiállítást is, ahol elsősorban Lakatos Krisztián és a Szigetköz Fotóműhely képeiből megmutatjuk a térség legszebb arcát, míg egy rajzpályázat keretében a térségben élő gyerekek azt mutatják be, hogy számukra mit jelent a Szigetköz.

A projekt során magyar, angol és német nyelven elkészült egy tájékoztató, amit a megállóhelyeken vehetnek magukhoz a turisták. Ez azért hasznos számukra, mert nemcsak a településekről találnak egy rövid leírást, de folyásirányban illetve folyásiránnyal szemben is kiszámíthatóvá válik számukra, hogy a következő állomásokra nagyjából mennyi idő alatt lehet eljutni.