Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A 15 és 12 év közöttiek is kaphatnak oltást hazánkban

Orbán Viktor miniszterelnök is ott van a kormányinfón, aki kijelentette, hogy legyűrtük a harmadik hullámot. Tíz nap szabadságot kap mindenki, aki részt vett a védekezésben, ezt a jövő év végégi vehetik ki az érintettek.

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hazánkban több vakcina van, mint ahányan oltásra jelentkeztek, ezzel egyedülálló az unión belül. Hozzátette, érvénytelenítik azoknak a védettségi igazolványát, akik nem veszik fel a második oltást. 137 ezer ilyen emberről tudnak.

A kormányfő elmondta, több, mint 6 millió Pfizer vakcina érkezik még hazánkba, de még 5 millió Astrazeneca és egymillió Moderna is jön még. Janssenből négymillió adagot várunk, de a Szputnyikból egyelőre nem jön több.

 

A fiatalok oltásával kapcsolatban elhangzott, a kormány engedélyi a 16 és 12 év közöttiek koronavírus elleni beoltását, de a szülők dönthetnek arról, hogy szeretnének-e élni a lehetőséggel. Ebben az esetben jelentkezni ugyanúgy lehet mint a felnőttek esetében.

Tíz nap fizetett szabadságot kapnak mindazok, akik részt vettek a védekezésben. Ezt a jövő év végégi vehetik ki az érintettek. Többek között az egészségügyi, szociális szférában dolgozók, katonák, rendészek is részesülhetnek ebből.

Orbán Viktor arra számít, hogy idővel minden oltással szabadon lehet majd utazni, amikor minden ország eléri a megfelelő oltottsági szintet. Hozzátette: az országok többsége teszthez köti a belépést. 

Tegnap elhangzott, hogy jövőre a gyermeket nevelő családok visszakaphatják az SZJA-t, ha a gazdasági növekedés megfelelő lesz. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még sok kérdés tisztázásra vár, de az biztos, hogy mindenki azt az adót kaphatja vissza, amit befizetett, vagyis, aki érintett az adókedvezményekben, annak a visszatérítendő pénz is ehhez igazodik. Fontos az is, hogy az átlagfizetéshez mérik majd a maximálisan visszatérítendő összeget, tehát az átlag SZJA-nál többet nem kaphat vissza senki.