Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk mi mindenre van jó hatással. A naspolya az ősz vége felé október és november közöt érik. A téli hónapok értékes növénye, mivel gyümölcsének igen magas a C-vitamin tartalma. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található.

Soroljuk?

Rendkívül magas C-, B-, E- és A-vitamin tartalma. Kiemelkedő a naspolyában található vas, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán és réz mennyisége, jelentős a csersav és a pektin tartalma.

Mivel utóérő, miután leszedted hagyd beérni. Nagyanyáink idején a szalmára téve érett be. A népi gyógyászatban a naspolya fa kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzetét pedig vesekő esetén fogyasztották.

Tudtad?

A  naspolya fája hihetetlen kemény. Például sétabotokat faragtak belőle és a szélmalmok fa alkatrészeinek alapanyaga volt. Sőt a faütőt használó sportok során vették hasznát. Ma is használják faszobrászati és faipari célokra.

A gyümölcsnek pár fok mínusz jót tesz, mivel a gyenge fagytól édesebbé, zamatosabbá válik és a fán is bepuhul.

A naspolya hatásai

  • védelmezi az emésztőrendszert, a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon segíthet
  • segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is
  • lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását
  • magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt immunrendszerünk természetes erősítője
  • javasolt fogyasztása vashiány esetén is, vérszegényeknek különösen javasolt
  • csonterősítő hatású
  • gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg- és torokgyulladásnál
  • helyreállítja a vér koleszterinszintjét