Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Budapesttől Barcelonáig is elérne a DIGI optikai hálózata – sőt, még egy kicsit tovább is

Nagyot fejlődött a DIGI az elmúlt években, ám úgy tűnik, most mégis gazdát cserél. 

A 4iG még november végén tette közzé, hogy végleges adásvételi szerződést kötött a romániai központú céggel: az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022. januárjában zárulhat. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint.

A DIGI Kft. három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztési munkálatokat zár le idén decemberben, az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai rendszerén kapcsolódik a budapesti központhoz. Közleményük szerint a szóban forgó hálózat hossza meghaladja a 2000 kilométert (ez valamivel több, mint a Budapest – Barcelona közötti távolság), és ezzel olyan jelentős vidéki nagyvárosokat fed le, mint Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szolnok, Szeged, Győr, Siófok, Székesfehérvár, Veszprém és Dunaújváros.

2019-ben indították el mobilszolgáltatásukat, amely már 900 településen érhető el a lakosság csaknem 90 százaléka számára. A távközlési vállalt részesedése a kábeltévés piacon 28,3, a vezetékes internet esetében 22,6, a vezetékes telefon szegmensében pedig 22,1 százalékos, így ezzel a második helyet foglalják el a szolgáltatók között. 

A 4iG korábban azt közölte: DIGI megvásárlása fontos lépés lehet az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában, amelynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz a felek augusztus végi bejelentésének megfelelően.