„Kávéba fojtva”, „kávéba fulladva” – mondja az olasz. Affogato al caffe. Receptleírást megadni ezúttal felesleges, csak rápillantunk egy affogato kávé képére, és látjuk is, mit kell tennünk. Számtalan kávézó, cukrászda és bár szerepelteti az itallapján hazánkban is, kell hozzá egy korrekt eszpresszó, vaníliafagylalt, és kész is.
Forró és jeges élvezet egy pohárban
Egy, de inkább két gombóc, jó minőségű, nem műanyagízű vaníliafagylalt. Ennek kell először a csészébe – vagy üvegpohárba vagy kehelybe kerülnie –, és erre kerül a friss presszókávé. Nem lesz az igazi az élmény, ha bármelyik komponens is megúszós: legyen az rossz ízű kávé vagy aromákkal dúsított, mellékízű fagyi.
Akár a kávégép alá is betolhatjuk a fagylaltgombóc(ok)at, és gyönyörködhetünk a látványban, ahogyan a forró és illatos kávé csíkokban lefolyik a fagylalton.
Ha megkóstoltuk az alapot, jöhet egy kis extra, nem igaz? Néhány ötletet hoztunk.
Karamell, mogyoró és csokiforgács: Íme, az olvadó Snickers-élmény. Két jó barátja a csokoládé és a karamella.
Nem ortodox módon: Kis csalással variálhatunk az alapízen, de a csoki- és a karamellfagylalton túl nem szoktak menni a baristák, ha még az affogato nevet viseli az édesség.
Kávékerülők affogatója: A japán porított zöld tea, a matcha évek óta sztár a kávézókban és cukrászdákban. A matchából készített lágy, selymes ízű ital tökéletesen illik az affogatóhoz. Desszertekben, süteményekben egyébként is óriási páros a madagaszkári vanília és a matcha. Affogato az espresso ereje nékül.
Lazítós, esti kiadás: Csak annyit mondunk: kávélikőr, csokoládélikőr, ír krémlikőr, esetleg rum. Csin-csin!