Teszi fel a kérdést a halról a szakma. Bár mindenki tisztában van a hal fontosságával, jótékony hatásaival, mégis keveset fogyasztunk belőle. A magyarok fogyasztása e téren jóval az uniós átlag alatt van.
Régen hetente ülték körbe a bográcsot
Ami azt jelentette, hogy inkább az volt furcsa, ha valaki nem evett halat. Ma jellemzően a karácsonyi asztal ikonikus és egyben elmaradhatatlan fogása a halászlé és a sült hal, az év többi időszakában kicsit mellőzöttnek tűnik az uszonyos fogyasztása.
Évente átlagosan 6,5 kilogramm halat fogyasztunk el fejenként, a 20 kilogramm/fős uniós átlaghoz képest.
Gondoltad volna?
Sokan azért sem vágnak bele egy hallé készítésbe, mert az macerás. Jól olvastad! Tapasztalatok szerint hazánkban a hal feldolgozottsági foka is probléma: míg egy pulykát, csirkét vagy sertést, már feldolgozott, konyhakész módon kínálnak, addig a halat pucolni kell és nem is használható fel minden része. Tehát egyszerűen nem komfortos a konyháknak.
Ha hal, akkor ponty
A magyaroknak a szó hallattán szinte azonnal a ponty ugrik be, talán ennek is köszönhető a győzelme a vásárlási listán. Az íze finom. Elérhető – bár kevésbé fogy – az afrikai harcsa, tokfélék, sügérfélék és minimális mennyiségű pisztráng is.
Karácsonyi ficánka
A magyar éves halfogyasztás mintegy 30-38%-át ekkor értékesítik, ilyenkor szinte hagyományosan mindenki keresi és eszi is a halat. Tavaly a járvány ellenére sem csökkent a karácsonyi forgalom, a jó hír pedig az, hogy az ünnepre minden halfajból bőséges lesz a választék.