Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kiderült, jobb-e külföldön az ételek minősége

 

Nem unatkozott a NÉBIH az elmúlt három évben. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal ugyanis arra volt kíváncsi, hogy valóban igaz-e amit sokan sejteni vélnek: nevezetesen, rosszabb minőségű-e az az élelmiszer ami a magyar boltokba kerül, még akkor is, ha a márka megegyezik a nyugat-európaival?

A szakemberek a hazai élelmiszereket a német és osztrák mintákkal hasonlították össze: 117 termék háromszáznál is több mintáját vizsgálták meg – megdöbbentő eredménnyel. 

A tájékoztatás szerint ugyanis valóban léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül, ez a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott.

A NÉBIH ugyanakkor hozzáteszi, hogy ez a különbség több dologból is adódhat. Az egyik ilyen lehet például az eltérő nemzeti szabályozás, de akár a helyi alapanyagok felhasználása vagy a gyártási körülmények is okozhatnak eltérést. Ugyanakkor több esetben a gyártók is hivatkoztak ízlésbeli eltérésre. 

Ez utóbbi főleg az élelmiszerláncok saját márkás termékeire vonatkoznak. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy már most történtek előrelépések és egyeztetések indultak a lehetséges harmonizációról, sőt, több termék esetében ez már meg is történt. A NÉBIH közleményéből ugyanakkor kiderül az is, hogy a jövőben hangsúlyozni kell, mely eltérések jogszerűek és ezeket közölni kell a vásárlókkal is.