Miért nem érdekelnek a koronavírus napi számai?

Minden reggel megkapjuk az aktuális számokat, és minden reggel megállapítom: ennek így az égvilágon semmi értelme. Itt van például a mai:
 

A beoltottak száma 5 981 915 fő, közülük 5 760 912 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 431 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 8434 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 923 020 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 31 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 813376 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 78 025 főre emelkedett. 4830 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 463-an vannak lélegeztetőgépen.

 
Mit tud meg ebből bárki is: valószínű amennyi rá tartozik: semmit. 
 
Éppen ezért ne csodálkozzunk, hogy október 6-a óta mindössze 82 ezer ember döntött úgy, hogy elballag az oltópontra és felveszi az első oltást. Több, mint egy hónap alatt egy Győr méretű városnyi ember se sikerült megszólítani.
 
Mi hiányzik a számok mögül?
 
A beoltottak száma 5.98 millió fő, közülük 5.76 millióan megkapták a második oltást is.
 • Miután már forrásokból ki lehet kutatni, hogy 176 ezren Jansen oltást kaptak. Ahol nem kell második adag. Ők melyik halmazban vannak?
 • A Pfizer az elmúlt hónapokban számos publikációban megerősítette, hogy átlagosan 6 hónapnyi jó védettséget ad a vakcina. A többi gyártónál ez nem ismert, talán a Modernánál hangoztak el hasonló számok. 
 • Ebből aztán az következik, hogy miután a védettség a 2. oltás után 7-10 nappal alakul ki, hogy akik május 2-a előtt meg a 2. oltást, az jó esetben már nem sokat ér. Ha visszakeressük a számokat, akkor éppen május 1. volt az a dátum, amikor elértük a 4 millió beoltottat, és a második oltással a 2 milliót.   
1.4 millióan vették fel a harmadik oltást
 • Közülük mindenkinek "lejárt" már az oltása, azaz május 2-a előtt kapta meg mindkét oltást? Vagy vannak akik félelemből, vagy hogy utazhassanak – ugye arra se az orosz, se a kínai nem jó, gyorsan bepályáztak valamire. (bár utóbbi kategóriában éppen a Jansen a népszerű, mert abból elég egy, és a negyedik oltásról egy pár hónapig valószínű még nem beszélünk.)
A járvány kezdete óta 923 ezer a beazonosított fertőzöttek száma
  • Ha mindenki csak egyszer fertőződhetne meg, akkor lenne ez érdekes adat, így, hogy korlátlanul el lehet kapni, lényegtelen. Az aktív fertőzöttek 78 ezer fős adata elegendő. 
  4800-an vannak kórházban, 463-an lélegeztetőgépen
   • Szerintem senki nem vitatja azt, hogy az oltásokkal csökkenteni lehet a rizikót, hogy súlyos megbetegedés történjen. Akkor talán meg kellene mutatni, hogy a kórházban lévők hány évesek, van-e alapbetegségük, van-e oltásuk, ha igen milyen és mikor kapták meg?
   • És összességében akik korábban kórházba kerültek, ott milyen arányok voltak?

   Másfél évnek elégnek kellene már lennie, hogy legyen annyi adat, hogy sokkal precízebben meg lehessen határozni a rizikósabb csoportokat is. Nyilvánvaló, hogy mindenki veszélyeztetett, de pl. számít-e, hogy kinek milyen erős alapból az immunrendszer vagy sem? Ha számít, akkor miért nincs kampány arra, hogy erősítsük az immunrendszerünket? Mert azon kívül, hogy az elhunytak jelentős része idős krónikus beteg, ennél többet nem tudunk meg soha.

   Sok kérdésem lenne, amiből ha egyet is felteszek, már vírustagadónak állítanak be. Miközben a vírustagadók szerintem éppen azok, akik az oltott és az oltatlan embert ma különválasztják. Hamis illúziót adnak mindazoknak, akik csak az állandóan ismételt szlogenekből tájékozódnak. Adnak ugyanis egy kártyát, amire az van ráírva, hogy védettségi igazolvány, miközben az egész az égvilágon semmitől sem véd. Hiszen oltott és oltatlan ugyanúgy elkaphatja a fertőzést és tovább is adhatja. Az egyetlen különbség – igaz fontos különbség – hogy oltással jobbak az esélyek a súlyos szövődmények elkerülésére. Az oltás nem megvéd, az esélyeidet javítja. Ezt kellene adatokkal alátámasztani, biztos vagyok benne, hogy lehetne.
    
   És talán tisztességesebb lenne a védettségi igazolványt oltási kártyának hívni.
    
   Persze embereket megkülönböztetni jó, oltási kártya néven is ugyanúgy formálhatna jogot arra, hogy bemehess vele olyan helyre is, ahová a kártya nélküliek nem. Régi példa, mikor az uszodában úgy oldanának meg egy problémát, lenne egy beleh.gyozós rész, meg egy nem beleh.gyozós.
    
   A kettőt meg elválasztja a víz tetején keresztbe húzott kötél.