A fűszerek minden ételt finomabbá tesznek, ez nem vitás. A húsokat is istenien ízesítik, azonban kétszer olyan fontos a használatuk a húsmentes főzésben, mivel gyakran ezek adják az ízek fő alapját. Nézzünk pár kiváló példát.

Fűszerkömény

A kömény az egyik legerőteljesebb fűszer, amit bevethetünk annak érdekében, hogy „húsosabbá” tegyük a zöldséges ételeinket. Persze nem konkrét húsízről van itt szó, csupán egy mély, karakteres aromáról, amit szinte lehetetlen nem felismerni. 

Füstölt paprika

Szerencsénk van a paprikával, hogy szinte a legtöbb magyar ételben szerepel, ugyanis fantasztikus ízt képes átadni bármilyen ételnek. Akár egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy magasabbra emelje az ételek élvezetét. Ugyanezek mind elmondhatók a füstölt paprikáról is, csupán kétszeres intenzitással. Kifejezetten érdemes grillételekre tenni, mert extra füstösséget ad nekik.

Kurkuma

Nemcsak az íze, hanem a fantasztikus színe miatt is imádott fűszer, amivel feldobhatunk rengeteg fogást. Mert míg az íz nagyon fontos, közben ugyanolyan fontosságot élvez az étel színe is. Indiai és más ázsiai receptekben gyakran találkozunk vele, csakúgy, mint egyes észak-afrikai leírásokban. De használjuk bátran bármilyen, ahol szerintünk jól mutatna a fűszer íze és rikítóan sárga színe.

Fahéj

A fahéj sok mindenhez kötelező: ilyen a mézeskalács, almás pite, fahéjas csiga. Mind sütemények, nemde? Nos, igen, azonban az édességek világán túl is akadnak olyan receptek, amelyekből nem hiányozhat az „édes” fűszer. Ilyen például a chilis bab, ami egy egészen kevés fahéjtól teljesen más világba lép, a gyakran vegetáriánus indiai raguk egész jelentős mennyiségeket alkalmaznak a fahéjból, de ázsiai levesekben is találkozhatunk vele. Olyan ételekbe tegyük, amelyekben viszonylag sok más, erőteljesebb ízesítő található, és mindig csak fokozatosan adagoljuk, mert nagyon erőteljes.

Fokhagyma

Ugyan technikailag nem egy fűszer, de mindenesetre hasonló célzattal főzünk a fokhagymával: ez nem más, mint az erőteljes, karakteres ízesítés. Nem is kell magyarázni, hogy milyen ételbe tehetünk fokhagymát, mert a válasz csupán egy szó: mindenbe.