Jelentősen meghosszabbíthatja a fogászati implantátumok élettartamát egy új fejlesztés, amely csillapítja az okosimplantátum körüli íny gyulladását, illetve távol tartja a baktériumokat.

Csak az Egyesült Államokban több mint hárommillióan viselnek fogászati implantátumot, amellyel a szuvasodás vagy baleset miatti fogvesztés, illetve ínysorvadás esetén pótolható a hiányzó fog. Negyven évvel ezelőtt a fogászat terén jelentős előrelépésnek számított a fogbeültetés lehetősége, hiszen sokkal pontosabban illeszkedik, mint egy kivehető vagy rögzített fogpótlás, és elméletben akár 20 évig is kitarthat.

Egy implantátum megváltoztatná a dolgokat

A valóság azonban mást mutat: a beültetett fog helyi gyulladás vagy fogágybetegség miatt gyakran már 5-10 év után cserére szorul, ami a páciens számára ismét jelentős kiadással és fájdalmas beavatkozással jár. Ezen változtatna egy innovatív implantátum, amely a Pennsylvania Egyetem fogászati karának fejlesztése, és az egyetem honlapja adott hírt róla. Két technológiai újítás is hozzájárult a létrejöttéhez: az egyik a nanorészecskés alapanyag, amely gátolja a baktériumok megtelepedését, a másik pedig a beépített fényforrás a szöveteket regeneráló fényterápiához.

Rágással lehet feltölteni

Mivel implantátumról van szó, a beültetést követően nem valósítható meg elemcsere vagy elemfeltöltés. Tehát az implantátum energiaellátását más módon kellett megoldani: a fogpótlás működését tápláló áramforrás a rágás és fogmosás közben végzett természetes mozdulatok révén töltődik fel energiával. Az úgynevezett piezoelektromos (a piezo jelentése: nyomás alatti) töltéssel elegendő energia állítható elő ahhoz, hogy a fogpótlás fényt bocsásson ki az ínygyulladás fototerápiás kezeléséhez.