Nem biztos, hogy hibázott a szlalomos lány

Bombaként robbant a hír a magyar sportéletben: a kajak-kenu szlalom szakágában kvótás Schmid Julia lemondott a tokiói ötkarikás szereplésről a Magyar Olimpiai Bizottság döntését követően, miszerint csakis Covid–19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja.

Az internetes portálokon már szedik szét a nemrég honosított, eredetileg osztrák sportolónőt, aki a kajak-kenu sport első szlalomosa lehetne az olimpián.

Pedig elképzelhető, hogy nem is hibázott.

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége július 9-én döntött arról, hogy csakis Covid–19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja a tokiói olimpián. Ezt követően a szlalom kajakban visszaosztott kvótával rendelkező Schmid Julia jelezte, hogy lemond az olimpiai indulásról, így a Magyar Olimpiai Bizottság visszavonja nevezését a július 28-án kezdődő versenyre” ennyit ír közleményében a MOB, semmi többet.

Tudják mikor utazott ki a versenyző Japánba?

Július 5-én, egy hétfői napon.

Akkor még szó nem volt arról, hogy csak beoltott magyar versenyző indulhat. Akkor még nem volt probléma, hogy Júliának ezek szerint nincs a magyar védettségi kártyából a birtokában.

Ő nem akarta kijátszani a rendszert, egyszerűen csak élt a felkínált lehetőséggel, azaz 18 év felett minden magyar eldöntheti, hogy kér-e oltást vagy nem.

Miután a szlalomosok már az első héten versenyeznek, így másfél hét múlva, szerdán kellett volna Schmidnek bizonyítania. De hát ez nem fog menni, nyilván most haza kell jönnie – bár lehet, hogy ez már meg is történt.

De azért valaki kérem számoljon egy kicsit

Ha bárki, bármelyik oltást megkapja július 9-én, mert a MOB döntését követően pánikszerűen belátja, hogy csak így vehet részt az olimpián, mennyi esélye van, hogy a két héten belül megkapja a második oltást?

Nyilván semennyi, az egészségügyi protokoll szerint ez nem lehetséges.

Korábban egyébként április 13-án jelent meg egy hír, ami szerint 103 sportolók nem kérte az oltást, amit az olimpikonok soron kívül megkaphattak. Nyilván azután sokan meggondolták magukat, mások nem jutottak ki, és voltak, akik kitartottak az eredeti álláspontjuk mellett. Az NSO szerint mindössze négyen. Ilyen volt ezek szerint Schmid Júlia és a Nemzeti Sport információi szerint három tartalék úszó is, akik a július 9-i hír hallatán azonnal jelentkeztek az oltásra.

A szlalomos sportolónő viszont ekkor már rég Tokióban volt.

Mondjuk a három tartalék úszó sem lesz védett, hiszen a nemzetközi protokoll szerint a második oltás után el kell telnie kb. két hétnek – ők viszont ha elutaznak, a második oltásukat vagy Tokióban, vagy itthon ha hazaérkeztek augusztusban kaphatják meg.

Persze az is lehet, hogy MOB Schmid Júliának felajánlotta, hogy az első Budapestről induló gép, aminek a fedélzetén utazik az olimpiai csapathoz tartozó orvos, visz magával vakcinát, beoltják odakint, aztán remélik, hogy semmiféle mellékhatása nem lesz ennek, ahogy a legtöbb embernél egyáltalán nem volt, így simán tud versenyezni. És ő ebből nem kért.

Orbán Viktor kormányfő amúgy pénteken jelentette be, hogy az egészségügyben dolgozók számára kötelező lesz a védőoltás. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban többször is elmondta a kormányinfón: sehol nem tehető kötelezővé az oltás, hiszen az egészségügyben sem az.

A helyzet mostantól ugyan változik, de a MOB így is hamarabb döntött.

Ismerve a tokiói protokollt, és hogy mindenki másokért is felelős, el tudom fogadni, hogy ez a helyes és felelős döntés – de a védettség kialakulása miatt mégis elkésett.

Ha ugyanis három héttel korábban, június közepén döntenek erről, akkor fekete-fehér a helyzet – vagyis csak Schmiden és a többi sportolón múlik, hogy ilyen feltételekkel akar-e indulni, vagy sem.

Így viszont lehet, hogy azért maradt hoppon, mert a döntés túlságosan későn született meg, és már nem volt esélye, hogy alkalmazkodjon a megváltozott helyzethez. Ami a rendelkezésre álló információ birtokában júliu 9-ig elfogadható volt, az július 10-től már nem az.

Sajnálom, hogy így alakult, gondolom ezzel nem vagyok egyedül.