Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Padlóra küldheti a bevásárlóközpontok bérlőit az infláció

Idén várhatóan még több pénzt kell majd a kereskedőknek kifizetniük az üzleteik bérlésért a hazai bevásárlóközpontokban.

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára elmondta: a plázákban a bérlők által fizetendő költségek a legtöbb esetben bérleti és közösköltség-díjakból tevődik össze, írja a Pénzcentrum az Indexre hivatkozva. Szerződésben rögzítik ezek az árakat, amelyeken az üzemeltetők csak akkor változtatnak, ha az épületek fenntartási költségi olyan mértékben nőnek meg, amelyet már kénytelenek a közös költségbe beépíteni. Az egyes üzletek energiaszámláit egyébként a bérlők külön mérőórák alapján fizetik ki, így ezeknek alakulására az üzemeltetőknek nincs ráhatásuk. A kedvezményes energiaárak eddig sem érintették a bevásárlócentrumokat, félő azonban, hogy az emelkedő infláció, illetve a benzinárstop vége sok boltot küld padlóra, véli Balatoni Judit. 

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének eddig semelyik pláza nem jelezte, hogy az egekbe szökött energiaárak miatt az alapszolgáltatások minőségéből visszavennének. Ez azért lehet érdekes, mert Olaszországban például már áprilisban megtiltották az üzemeltetőknek, hogy 19 fok fölé fűtsék, illetve 25 fok alá hűtsék a létesítményeket. A szabályszegőket 500–3000 euróra is büntethetik; itthon még nincs ilyen állami intézkedés.

Ha viszont szólít bennünket a szükség egyre több bevásárlóközpontban kell fizetnünk a mosdó használatáért; már csak azért is, mert az üzletközpontok tulajdonosai rendkívül jó tapasztalatokról számoltak be a az intézkedés bevezetését követően. 

Fotó: pixabay.com