Példamutatás helyett valami más

Eljött a pillanat, végre a kormánypárt és ellenzék valamiben egyetért! Megtárgyalták és úgy döntöttek: a parlament dolgozóinak kötelező, a képviselőknek viszont nem kell oltással rendelkezniük a munka felvételéhez. 

Itt vannak a részleteket, mindenféle kommentár nélkül:

Idén október végén a Magyar Közlönyben megjelent két kormányrendelet, amelyek alapján 2021. november 1-jétől a munkáltatók kötelezővé tehetik a munkavállalók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét, egyes állami foglalkoztatóknál pedig mindenkire nézve kötelező lesz az oltás. 

A rendeletek két csoportot hoztak létre a szabályozás szempontjából. Az első csoportba tartoztak azon munkavállalók, akik nem állami vagy önkormányzati munkáltatónál dolgoznak. A második csoportba pedig azok, akik az államnak vagy önkormányzatnak dolgoznak. 

A munkáltatók kormányrendelet alapján kötelezhetik munkavállalóikat a védőoltás felvételére, hiszen a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára. 

Az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György 2021. november 10-én kiküldött hírlevelében foglaltak szerint kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás beadása az Országgyűlésben. A levél szerint 2021. december 31-ig minden országgyűlési alkalmazottnak kötelező legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatnia magát, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni. Ha pedig valaki mégsem oltatja be magát, akkor 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik őket, ez alatt a teljes körű egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak a munkavállalók, és ezt távmunkával sem válthatják ki, a helyzet egészen az oltás felvételéig marad így. 

Fontos azonban, hogy az országgyűlési képviselők számára nem rendeltek el, és a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem is rendelhettek el kötelező oltást. 

Bencsik János, a Parlament független képviselője az Igazságügyi Bizottságba adta be határozati javaslatát, hogy az Országgyűlés kérje fel a Kormányt, hogy dolgozzon ki és terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvényjavaslatot, amely biztosítja, hogy az országgyűlési képviselő megbízatása szűnjön meg abban az esetben, ha 2021. december 31. napjáig nem veszi fel a védőoltás első dózisát. A képviselő indoklásában így fogalmaz.

"az állampolgárok egészségének és életének megóvása, valamint a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében indokolt olyan jogi szabályozás kialakítása, amely az országgyűlési képviselők számára is kötelezővé teszi az oltás felvételét. A megfelelő szabályozás megalkotása a példamutatás és a társadalmi méltányosság miatt is indokolt. Fontos, hogy az országgyűlési képviselők jelképesen is közösséget vállaljanak azokkal, akik felelősen jártak el, és bátorítást nyújtsanak a kételkedőknek. Társadalmilag pedig úgy méltányos, hogy ha egy bolti eladó, pedagógus, vagy buszvezető számára kötelezővé tehető a vakcina felvétele, akkor e tekintetben ne képezzenek kivételt a törvényhozás tagjai sem."

December 7-én a bizottság a tárgyalássorozatba-vételt elutasította, vagyis a parlament nem fogja tárgyalni ezt a kérdést.

Az előterjesztő közösségi oldalán azt írta: egyedül a független Dr. Fülöp Erik támogatta az indítványát, a többi jelenlévő képviselő nem.

A bizottság további tagjai:

 • Dr. Vejkey Imre (KDNP)
 • Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
 • Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
 • Dr. Vitányi István (Fidesz)
 • Dr. Bajkai István (Fidesz)
 • Dr. Becsó Károly (Fidesz)
 • Demeter Zoltán (Fidesz)
 • Vigh László (Fidesz)
 • Dr. Gyüre Csaba (Jobbik)
 • Dr. Varga László (MSZP)
 • Sebián-Petrovszki László (DK)
 • Dr. Varga-Damm Andrea (független)