A toborzást egy kampány is támogatja, amelynek reklámfilmjében azzal csábítják a lehetséges munkavállalókat, hogy az állásinterjún 3D-ben nyomatott, növényi alapú húsgolyókat is kóstolhatnak.
Az IKEA 2025-re szeretné elérni, hogy éttermeiben az ételek fele már növényi alapú legyen, ezért is kísérletezik a vállalat a márka számára emblematikus húsgolyó alternatíváival is.
Az IKEA jövőkutatással foglalkozó laboratóriumában, a Space10-ben, Kaave Pour kreatív igazgató és Bas van de Poel copywriter vezetésével keresi azokat a lehetőségeket, ahogyan a technológia fejlesztések hozzájárulhatnak a jövő étkezési kultúrájának változásához, fejlődéséhez. A szakemberek kutatását nagyban befolyásolja egyfelől az, hogy az ENSZ szerint az elkövetkező harmincöt évben 75 százalékkal fog megnőni a Föld lakosságának élelmiszerszükséglete, másfelől viszont az, hogy a ma megszokott hústermelési technikák következtében több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.
Kaave Pour úgy gondolta, az IKEA által is gyártott, de az egész világon kedvelt húsgolyók jó személtetői lehetnek annak, mi minden történhet az elkövetkezendőkben az élelmiszeriparban. A Space10 munkatársai 8 variánst dolgoztak ki – egy közös mindben, hagyományos állattenyésztésből származó állat húsa egyikben sem található meg.
"A húsgombóc formáját és méretét használtuk vászonként a jövőbeli élelmiszerek forgatókönyveihez, mert szerettük volna egyszerű, szórakoztató és ismerős módon megjeleníteni a bonyolult kutatásokat" – mondta Kaave Pour, a Space10 munkatársa.
"Alig van olyan kultúra, amely ne főzne húsgombócot – a svéd húsgombóctól az olasz/amerikai spagetti húsgombócokon át a fűszerezett libanoni koftáig."
A Crispy Bug Ball rovarokat tartalmazna
A városi gazdabál a helyi gazdaságok friss termékeiből készülne
A Csodálatos Hulladéklabda olyan élelmiszerekből készülne, amelyeket általában eltékoznak
A Mighty Powder Ball tápanyagban gazdag anyagokból készülhetett
A 3D Printed Ball algákból, répalevelekből vagy rovarokból származó fehérjéket kínálhat
A mesterséges húsgolyót laboratóriumban termesztett húsból készítenék
A Lean Green Algae Ball vízinövényeket használna, amelyeket függőleges fermentációs tartályokban termesztenek
A Nutty Ball-t gabonafélék, hüvelyesek és diófélék új fajtáiból állítanák elő