Kedvező lenne a sütőiparnak, ha csökkenne a sütőipari termékek áfája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatának megfelelően, az intézkedés nyomán fehéredne a szektor és sokat javulna a magyar tulajdonú vállalkozások helyzete – közölte a Magyar Pékszövetség az MTI-vel hétfőn.
A közlemény idézi Septe Józsefet, a szövetség elnökét, aki elmondta, ha csökken a sütőipari termékek áfája, az mindenképpen a törvényesen működő, adófizető vállalkozásoknak kedvez, hozzájuk tereli a forgalmat a fekete vagy szürkegazdaságból, így a költségvetés bevétele nem csökkenne.
Septe József szerint nagyon sok múlik a megvalósításon, az ötszázalékos körbe bevont élelmiszerek sorrendjén és a csökkentés feltételein, de az mindenképpen jó, hogy a javaslat egy tervezhetőbb gazdasági környezetet biztosítana az élelmiszer, azon belül a sütőipar számára.
A Magyar Idők a múlt héten arról írt, hogy a gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszereknél az agrárkamara. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek.
(MTI)