Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Mitől olyan finom és megunhatatlan a kenyér?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ropogós héj, puha belső, mennyei kenyér illat… szinte már az ízét is érzi, ugye?

Elgondolkodott már azon, hogy mi a kenyér titka? Mitől van az, hogy ha minden nap és akár naponta többször eszünk kenyeret, akkor sem unjuk meg. Ha napokig ugyanazt az ételt fogyasztjuk, megunjuk, egy ideig még a gondolata is elborzaszt, bármennyire szeretjük. A kenyér viszont kivétel. A kenyeret nem lehet megunni, mert tökéletes kiegészítője megannyi ételnek és mert annyifélét készítenek, hogy ha az egyik típust unjuk, van legalább tíz másik, amit még nem kóstoltunk.

A kenyér ellenállhatatlan ízének titka a Bedő Pékség szerint a generációkon át öröklődő receptek és apró trükkök.

Mi rejlik egy-egy különleges ízvilág mögött?

Korábban már írtunk a lisztekről, melyek alapvetően meghatározzák a kenyér ízét. A búzaliszt a leggyakoribb, de a Bedő Pékségben használnak rozslisztet a jellegzetes savanykás ízért, vagy akár tönkölylisztet is az enyhén édeskés, diós aromáért.

Nem csak a liszten múlik minden, egyéb hozzávalókkal még izgalmasabbá tehetjük a kenyereket

Vegyük például a Komlóvölgyi rozskenyeret. Ebben a kömény, a koriander és az ánizs harmóniája teremt különleges, kicsit fűszeres, kicsit édeskés ízvilágot.

A Bedő Jani magvas kenyér igazi energiabomba. Ebben a lenmag, a szezámmag, a korpa és a magok keveréke nemcsak egészséges, de finoman ropogós és diós íze van.

Van a kínálatban egy igazi különlegesség, a Pur-pur lenmagos kenyér. Ez a péktermék a tökmag, a napraforgómag és a lenmag mellett dióból és túróból készül. Ezen hozzávalók egyedülállóan gazdag és laktató ízvilágot eredményeznek.

Ne feledkezzünk meg burgonyás kenyérről sem, ami a klasszikusok között is a legjobb. A burgonya és a burgonyapehely kellemesen édeskés íze és a puha textúra mindenkit elvarázsol.

A világ kenyerei között is számtalan különleges ízzel találkozhatunk. Ott van például a német pumpernickel, amelynek jellegzetes, enyhén édeskés, fűszeres ízét a hosszú sütési idő, a melasz és a kakaó különleges elegye adja. Vagy vegyük az ír szódás kenyeret, aminek az író és a szódabikarbóna egyedi, enyhén sós, karakteres ízt kölcsönöz.

Minden érzékszerv jól lakik vele

A titok tehát a lisztben; az extra hozzávalókban, így például a magvakban, a fűszerekben; a pékmester szakértelmében és a generációkon át öröklődő receptekben rejlik. Vitathatatlan viszont az is, hogy a fantasztikus külső, a héj ropogásának hangja és az ínycsiklandozó illat is részévé válik az ízélménynek. A valódi titok így talán abban van, hogy a jó kenyér minden érzékszervünkre hat, simogatja a fülünket, elkápráztatja a szemünket, orrunkat, az érintésnek ott a kívül ropogós belül puha mivoltja. Ha már egy híján minden érzékszerv jól lakott, akkor jön a java! Az ízek harmóniája végül az ízlelőbimbóknak nyújt egyedi élményt.

(x)