Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Közel egy évtizeddel azután, hogy a Victoria kikötőben megjelent gigantikus gumikacsa az egész világot lenyűgözte, Florentijn Hofman holland művész alkotása visszatért Hongkongba, ám ezúttal egy barátját is magával vitte.

Az AllRightsReserved kreatív stúdió – mely gyakran szervez köztéri művészeti bemutatókat a városban – csütörtökön bejelentette, hogy Hofman felfújható kacsáiból egy pár még ebben a hónapban két héten át fog úszni a hongkongi vizeken. A cég az új installációt „Double Ducks”, vagyis „Dupla Kacsák” névre keresztelte.

Az installáció tesztüzemében a két túlméretezett fürdőjátékot májusban már lencsevégre kapták, ahogy a terület ötödik legnagyobb szigetének, Tsing Yi-nek a vizeiben csónakok vontatják. Érdekesség, hogy ezek a gigakacsák a 18 méteres magasságukkal valamivel nagyobbak, mint az egyik, amelyik 10 évvel ezelőtti hongkongi telepítésével világszerte címlapokra került:

A szervezők által közzétett sajtóközleményben a felfújható duót a szimmetrikus kínai „xi” (a „dupla boldogság”) és a „peng” (barát) írásjegyekhez hasonlították, melyekben két azonos elem található egymás mellett. Hofman pedig azt írta a közleményben:

„A dupla kacsa dupla szerencsét jelent. A mű a barátságot és a kapcsolatteremtést hangsúlyozza … A ‘Double Ducks’ nem a múltba tekintésről szól, hanem arról, hogy együtt élvezzük a pillanatot!”

A 2001-ben született, majd 6 évvel később Franciaországban debütált „Rubber Duck” többek között Oszakában, Sydneyben és Sao Paolóban is megjelent, mielőtt 2013 májusában megérkezett a félautonóm kínai területre. További érdekesség a gigakacsák kapcsán, hogy bár Hofman alkotásai abszolút egyformán néznek ki, ő a biztonság kedvéért minden helyszínre újakat készít.