Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták, majd a Szovjetunióba vitték. 

A főtitkár nyolc évet töltött fogságban.  Először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket. Így haladtak a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg. Az eset jelképe lett a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének. 

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt.

Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.