Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A madarak kiváló indikátorok; jelzik a környezetben lévő negatív folyamatokat. Vigyázzunk a környezetre, ne csak a Madarak és fák napján, hanem mindig!

Ma, május 10-én tartják a Madarak és Fák Napját, hogy ezzel hívják fel a figyelmet természetvédelem fontosságára. A madarak és a fák ökoszisztéma egyensúlyának fontos elemei: a fák oxigént termelnek, segítik a talaj megtartását, és otthont nyújtanak a madaraknak és más állatoknak. A madarak pedig fontos szerepet játszanak a rovarok és kártevők elleni küzdelemben. 

A Magyar Madártani Egyesület vezetett túrákat is szervez természetkedvelőknek, legutóbb a Fülemülék éjszakáján jártunk. Kattintson a kiemelt szavakra, és olvassa el, mit csinál a fülemüle hímje, míg a tojó fészket rak!

– A madarak a legnépszerűbb gerinces csoport. Az emberek mindig is nagy érdeklődést mutattak feléjük a világ minden táján, hiszen megcsodálhatóak mind a trópuson, mind a sarkvidéken. A madarak nemcsak lenyűgöző szépségük miatt kerültek az emberek fókuszába, hanem azért is, mert kiváló indikátorok; jelzik a környezetben lévő folyamatokat – fogalmazta meg a Győri Hírek kérdésére Győrig Előd, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi csoportjának vezetőségi tagja, utalva arra, hogy a Madarak és Fák Napja arra emlékeztet minket, gondoskodnunk kell a környezetünkről, hogy a jövő generációi is élvezhessék a természet szépségeit és előnyeit.