Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk az idei év legnépszerűbb neveit. A lánynevek divatja sokkal többet változott az elmúlt húsz évben, mint a fiúneveké. A fiúknál a sorrend két évtized alatt alig-alig cserélődött. 

Keresték az okokat

A felmérés szerint a szülők fiú neveket konzervatívabban választanak. 2000-ben a Bence a harmadik, a Máté pedig a negyedik legnépszerűbb név volt, most ez utóbbi dobogós.   Az akkori éllovas Dániel 2022-ben a népszerűségi listán a nyolcadik. A Dominik, a Levente és a Noel nevek nagyon sokat ugrottak előre, az utóbbi  85 helyet javított.

Nézzük a lányokat 

A lányoknál  látványosabbak voltak a változások. De van egy név, ami őrzi népszerűségét, ez pedig az Anna. Viszont sokat csúszott a Viktória, a Vivien, az Alexandra és a Fanni. Divatnevek lettek az Áfonya,   Annavirág,  Oliva és a Szeder.  A lányoknál a szülők keresik a cuki neveket. 

Kicsit közösségi lett a névnapozás

Azzal, hogy az interneten "száz szám" ontják a boldog névnapot posztokat, kissé valljuk be elértéktelenedett a névnapi köszöntés. Bekerültünk egy csoportos üzenetbe és kész. A másik oldalon pedig azért is eltűnőben van a köszöntés, mert a különleges, új nevek viselői nincsenek a naptárban. Így nem tudjuk, mikor vegyünk egy meglepi tábla csokoládét. 

Mutatjuk a 2022-es, márciusi adatokat. Ezek a legnépszerűbb nevek:
1. Hanna/Levente
2. Zoé/Máté
3. Anna /Dominik
4. Léna/Bence
5. Luca/ Bence

Évente közel  száz új keresztnevet fogad el a Magyar Tudományos Akadémia, és közel ugyanennyit el is utasít. Az elutasítottak körét növeli az alábbi lista is:   Zion, Azad, Krieger, Noor, Bogica, Amraa, Oliver, Eysan/Ejsan, Geszte,  Tábitha, Babi vagy éppen a Walburga. Nem bejegyzett női nevek még az Abonett és az Inkontinencia, nem adható keresztnév egyelőre kislányoknak az Esthajnalcsillag, sem a Zsenília.

Ez már durva

Magyarországon akadt olyan szülőpár, akik az ombudsmanig mentek, hogy Vackor lehessen a gyerekük. Az ombudsmannál egyébként csak ritkán járnak sikerrel a szülők. A bíróságig viszont még ennél is kevesebben mennek el, de volt már példa: akik a bíróság előtt bizonygatták a Csikó név létjogosultságát, sikerrel jártak. A Szöcske viszont még az MTA előtt megállt.

Bevalljuk, nem mindegyiknél tudtunk elsőre nemet párosítani a névhez. De lehet ez csupán a mi hiányosságunk.