A szülők egyik fele azt vallja, a tanulást sosem lehet elég korán kezdeni. A másik felének pedig az a véleménye, hogy addig kell várni a tanulással, ameddig csak lehet, hiszen később úgysem lesz a gyereknek más dolga egy egész életen át. Vajon kinek van igaza? Fel kell-e készíteni az ovisokat az iskolakezdésre?

 

Békés átmenet az óvoda és az iskola között

 

Bár az óvoda-iskola átmenet különösebb támogatás nélkül, természetesen is lezajlik, egyáltalán nem mindegy, hogy a kicsik hogyan élik meg a változásokat és az akadályokat. Vannak igazán érett gyerekek, akiknek a negyvenöt perces órák, a monotonitás, a sok új kötelező feladat és a finommotoros képességeket igénylő aprólékos munkák nem okoznak gondot. Mások eltérő tempóban fejlődnek, lassabban érnek, bámészkodnak, vagy egyes részterületeken egy kicsit ügyetlenebbek.

 

Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak lépést tartani a többiekkel, különféle módokon birkózhatnak meg a kudarccal. Akad, aki rosszalkodik, zavarja az órát, vagy más módon próbálja felhívni magára a figyelmet, mások inkább bezárkóznak, és így védik magukat.

Az Áthidaló Program segít naggyá válni

 

A nagycsoportos óvodások számára a nyolc és hat hónapos Áthidaló Iskola Előkészítő Program, vagy az intenzív, négy hónapos kurzus hasznos elfoglaltság és páratlan élmény. A kezdetben mozgékony, szabálytartást nem ismerő, huncut apróságokból a program végére valóban iskolaérett, lelkes kis elsős válik.

 

A programban az írás alapjául szolgáló egyre aprólékosabb mozdulatokat a gyerekek lépésről lépésre ismerik meg és sajátítják el. Megtanulják, hogyan koncentrálhatják figyelmüket egy-egy feladatra, és megszerzik az iskolai sikerekhez szükséges alapképességeket, miközben hétről hétre jókat játszanak a program pedagógusaival.

Miért érdemes csatlakozni az Áthidaló Programhoz?

 

Az áthidalós gyerekek számára nem okoz gondot a negyvenöt percig való figyelés, és mivel megtanulták, tudják, hogy a tanító néninek vagy bácsinak mindig szót kell fogadni. Képesek betartani az egyes szociális helyzetek szabályait, szívesen és lelkesen néznek szembe akár kihívást jelentő feladatokkal is, és nem riadnak meg, ha olyan helyzetbe kerülnek, ami újdonságot jelent számukra.

 

A szülőknek pedig megnyugvás, hogy az Áthidaló Iskola Előkészítő Program pedagógusai mind gyógy- és fejlesztőpedagógusok, óvónők és tanítók, akik hatékonyan tudják felkészíteni a gyerekeket az intézmények és az oktatási rendszer által megfogalmazott elvárásokra. A program során az egyes eltéréseket kiszűrjük, így, ha egy kisgyerek bármilyen fejlesztésre vagy támogatásra szorul, a program szakemberei azonnal biztosítani tudják neki a szükséges fejlesztéseket.

Az Áthidaló Program győri oktatója, Lovász Józsa Fruzsina gyógypedagógus és Komplex Mozgásterápiás fejlesztő is egyben, így sokoldalú fejlesztést tud biztosítani a gyermekeknek.

 

Nagycsoportos gyermeke, unokája van? Ismerje meg az Áthidaló Iskola Előkészítő Programot közelebbről itt!

(x)