Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 72 millió évvel ezelőtt élt növényevő dinoszaurusz a dél-chilei Patagónia folyami síkságait uralta, közölték abban a tanulmányban, amely a most felfedezett alfajról számolt be.

A tudósok Gonkoken nanoi-nak nevezték el az őslényt, és a Science Advances című szaklapban közölt beszámolójuk szerint akár 1000 kilogrammot is nyomhatott, valamint 4 méter hosszúra is megnőhetett.

Közel egy évtizedes kutatás után lehetett biztosra venni, hogy egy 2013-ban indított expedíció által felfedezett csontdarabok valójában egy eddig teljesen ismeretlen dinoszauruszhoz tartoztak.

„Először azt hittük, hogy ugyanabból a csoportból származik, hasonlóan más, dél-amerikai hadroszauruszokhoz, de a vizsgálat előrehaladtával rájöttünk, hogy valami példátlan dologról van szó” – mondta Jhonathan Alarcon, a tanulmány fő szerzője.

Alarcon elmondta, hogy a kutatók több mint 100 csontdarabot emeltek ki, ezután a tudósoknak meg kellett győződniük arról, hogy a csontok ugyanahhoz az alfajhoz tartoznak-e, és össze kellett vetniük a már meglévő eredményekkel.

„A Gonkoken nanoi nem egy fejlett kacsacsőrű dinoszaurusz, hanem inkább egy régebbi, átmeneti kacsacsőrű vonal, egyfajta evolúciós kapcsolat a fejlett formákhoz” – mondta Alexander Vargas, a tanulmány másik szerzője.

A mindenre kiterjedő kutatás lehetővé tette a tudósok számára, hogy digitálisan rekonstruálják a csontvázat, a csapat pedig azt reméli, hogy hamarosan 3D nyomtatás segítségével tudják majd kiállítani azt a nagyközönség elé.

A gonkoken az Aonikenk nyelv két kifejezésének kombinációja. A „gon” jelentése hasonló vagy hasonló, a „koken” pedig vadkacsát vagy hattyút jelent. Az Aonikenk őslakosok a 19. század végéig lakták Patagóniát.