Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ecuadoriak döntöttek és megszavazták, hogy állítsák le az olajfúrási projektet a rezervátumban.

Népszavazást tartottak Ecuadorban, a voksolók pedig amellett döntöttek, hogy leállítják az Amazonas menti rezervátumban tervezett olajfúrási projektet. Az eredmények kihirdetése után az éghajlati demokrácia történelmi példájaként üdvözölték a döntést.

Mint ismert, Ecuador egyike annak a nyolc nemzetnek, melyek osztoznak az Amazonas-medencén, mely létfontosságú szén-dioxid-nyelő, s mely széles körű pusztulással néz szembe, miközben a világ az éghajlatváltozás megfékezésével küzd.

Az eredmények pedig megkérdőjelezhetetlenek, hiszen a szavazók csaknem 59 százaléka döntött úgy, hogy le akarja állítani a Yasuni Nemzeti Parkban, a világ egyik legváltozatosabb bioszférájában található olajkitermelő blokk működését.

A Yasunidos környezetvédelmi csoport a közösségi médiában üdvözölte a lépést:

„Ez egy történelmi győzelem Ecuador és a bolygó számára. Ez a polgárok segítségével született konzultáció nagy nemzeti konszenzust mutat Ecuadorban. Ez az első alkalom, hogy egy ország úgy döntött, hogy megvédi az életet és a földben hagyja az olajat.”