Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezzel készül a hadtörténeti intézet az első világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodás aláírásának 105. évfordulójára. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum   és a Bálna Honvédelmi Központ az esemény Facebook-oldalán azt írta:

1918. november 11-én írta alá Németország az antanthatalmakkal a fegyverszüneti megállapodást, és ezzel véget ért a négy évig tartó Nagy Háború.

November 11-én minden az eseményről szól majd

Egész nap tematikus kulturális programokkal készülnek: előadásokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület hagyományőrző programjaival és egy nemzetközi filmpremierrel.

A Bálna Honvédelmi Központ előtti alakulótéren a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület összfegyvernemi sorakozójával és díszlövéssel kezdődnek a programok. Bent többek között az olasz hadszíntérről származó relikviákat mutatnak be. Előadáson mutatják be az osztrák-magyar haditengerészet egyenruháit.

Délután kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Nagy Háború emlékezetéről, majd bemutatják a többszörös platinalemezes svéd Sabaton zenekar "The War To End To All Wars – The Movie" című, az első világháború eseményeit feldolgozó animációs filmjét.

(fotó: programturizmus)