Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Elkészült a sporoni, több mint 700 éves templom restaurációja

Újraszentelték a csaknem hárommilliárd forintból felújított Szent Mihály-templomot, melynek munkálatait a SWIETELSKY végezte el.

Ünnepélyes ceremónia zárta Sopronban a Szent Mihály-templom felújítását, melynek során többek között jelképesen újra is szentelték a több mint hét évszázada álló épületet. A város védőszentjéről elnevezett templomot a SWIETELSKY Magyarország Kft restaurálta.

Az eredetileg a 13. században román stílusban elkészült, majd az 1400-as években gótikus átépítést kapott Szent Mihály-plébániatemplom mai neogótikus formáját a 19. században nyerte el idősebb Storno Ferenc tervei alapján.

Most többek között a nagytemplom épületének homlokzatát 1800 négyzetméteres felületen restaurálták, külön figyelmet fordítva a kőfelületekre is (a több mint 2000 négyzetméternyi kőhomlokzati elemek is megújultak). A szintén kő padlóburkolatot 698 négyzetméteren újították fel, 1688 négyzetméteren kapta vissza régi állapotát a templom cserépteteje és 1154 négyzetméternyi vörösréz díszítést is helyreállítottak.

Emellett az orgona restaurálását is elvégezték, a berendezést is helyreállították és modernizálták, valamint szobrászati igényű felújítást végeztek és mintegy 1500 négyzetméternyi falfestésre került sor számos más munkával együtt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében emlékeztetett arra:

az elmúlt tíz évben 3000 templomot építettek, vagy újítottak fel a Kárpát-medencében.

Beszéde végén felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök soproniakhoz intézett levelét, amelyben a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy egy templom újraszentelése mindig a gyökerek megerősítését jelenti.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt hangsúlyozta: az ember test és lélek egysége, majd az újraszentelés alkalmából elhelyezte az oltárban boldog Apor Vilmos és boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök ruha-, illetve csontereklyéjét.

Forrás: MTI