Ez a TWISTER nem játék!

rakéta

Új európai rakétavédelmi projektet hagyott jóvá az Európai Unió Tanácsa. Az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund) által finanszírozott projekt lényege az időbeni riasztás és megsemmisítés mellett az űrtelepítésű eszközökkel létrehozott hadszíntéri megfigyelés képességének (Timely Warning and Interception with Space-based TheatER surveillance – a továbbiakban: TWISTER) kialakítása. A program tehát olyan, az Európai Unió rakétavédelmi elvárásaihoz igazodó képességfejlesztésre törekszik, amely biztosítja a komplex és egyre fejlettebb légi célok felderítését, nyomon követését és megsemmisítését. A győri alakulat is érdekelt a projekt megvalósulásában.

A TWISTER-t megvalósító munkacsoport célja az, hogy 2030-ra elérhető legyen egy európai fejlesztésű, többcélú, endo-atmoszférikus (légkörben tevékenykedő), felszíni telepítésű elfogórakéta, amely képes megfeleni az olyan új, modern technológiát képviselő fenyegetéseknek, mint a hiperszonikus cirkálórakéta, a hiperszonikus siklógép, a következő generációs vadászrepülőgép és a manőverező, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta.

Az elfogórakéta fejlesztésének egyik fő letéteményese az európai MDBA hadiipari vállalat, amelynek vezérigazgatója (Éric Béranger) az alábbi nyilatkozatot tette: „Az MDBA örömmel fogadja az Európai Unió Tanácsának döntését, és minden energiáját, valamint széleskörű rakétavédelmi tapasztalatát a jövőbeni együttműködésnek és az országhatárokon átívelő K+F (kutatás, kísérleti fejlesztés) tevékenységnek szenteli. A TWISTER – mint következő generációs elfogórakéta-projekt – kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy az európaiak egymáshoz közelítsék erőfeszítéseiket a rakétavédelem terén, és arra is, hogy biztosítsák stratégiai autonómiájuk létfontosságú elemét, a légterük szuverenitását. A modern elfogórakéta kifejlesztése technológiai kihívást és egyben minőségi ugrást is jelent az európai rakétatechnológiai szegmens teljessége felé vezető úton. Üzleti modellünknek megfelelően – Európa védelmezőjeként – adott számunkra a szükséges feltételrendszer, amely szükséges ahhoz, hogy ezt a kihívást jelentő projektet megvalósítsuk európai üzleti partnereink segítségével.”

Forrás: raketaezred.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó