Hogy kell kinéznie egy jó önéletrajznak?

álláskeresés

Több tanulmány is szól róla, és józan ésszel is kitalálhatjuk,  hogy az álláskereséskor a siker egyik kulcsa az önbizalom. Az, hogy hiszel-e magadban, az önéletrajzodban, és hogy tudsz-e magabiztosan szerepelni az interjún.

Hiszen ki akarna egy önbizalom-hiányos, magát kevésre tartó munkatárssal dolgozni? Hidd el, nagy mértékben az önbizalmadon múlik a sikered! Ugyanakkor tudom, hogy pont az önbizalmad a legnehezebb megőrizni. Hogy miért? Mert bizony a sikertelen próbálkozások, az esetenként megalázó helyzetek, a magunkkal szembeni magas elvárások szépen lassan megeszik az ember önbizalmát.

Erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy úgy tűnik, a cégek csak a tökéletes jelöltekkel állnak szóba, akiknek úgyszólván makulátlan az önéletrajzuk:

  • nem túl idősek, és nem is túl fiatalok,
  • több idegennyelvet beszélnek,
  • a legjobb iskolákban végeztek,
  • pontosan azon a területen dolgoztak évekig, ahová most pályáznak,
  • és nincs semmi foghíj a pályafutásukban.

Miközben ezeknek az irreális elvárásoknak próbálunk megfelelni, kialakul egy erős kisebbségi érzés bennünk.

DE TÖKÉLETES JELÖLT NINCS!!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden álláskereső önéletrajzában vannak gyenge pontok…

…talán nem olyan erős iskolák,

…vagy a megfelelő nyelvtudás hiánya,

…az esetleges kitérők és pályamódosítások.

Az a legfontosabb, hogy NE edd ezen magad!

Mert Te is érsz annyit, mint bárki más. Mert Te is letettél már az asztalra nem is keveset.
És mert van Benned olyan kitartás, amivel majd kompenzálod a munkában az esetleges hiányosságaidat. El kell kezdened újra hinni magadban, és abban, hogy nemcsak megérdemelsz egy hozzád méltó állást, hanem meg is tudod ezt szerezni!

Nézzük, hogy kell ezt csinálni!

Mivel az önéletrajz átfutására maximum pár percet szánnak az illetékesek, így ne kövesd el azt a hibát, hogy terjengős, tagolatlan szöveget adsz ki a kezedből. Már rég nem szokás bemutatni az egész családot, és senki nem kíváncsi rá, hogy mi anyukád foglalkozása, és milyen volt a gyerekkorod.

A cél, hogy az önéletrajz áttekinthető, tömör és világos legyen, két oldalnál hosszabb CV-t senki nem fog alaposan átnézni. Megkönnyítheted a HR-esek dolgát, ha a lényegi információkat kiemeled.

Sok pályázónak gondot okoz az előnytelennek vélt információk közlése vagy elhallgatása az önéletrajzban. Mivel előbb-utóbb úgyis kiderül, ha hazudsz, vagy elhallgatsz valamit, csakis valós dolgot írj az önéletrajzodba, apró trükkökkel azonban élhetsz, hogy elfedd a gyenge pontokat.

Például, ha fél éves “lyuk” tátong a szakmai múltadban, arról nem kell beszámolni az önéletrajzban. Elég, ha csak évszámokkal jelezed mikor, hol dolgoztál: 2001-2003-ig ezen a munkahelyen, 2004-2008-ig pedig ezen, így nem derül ki, ha a váltás előtti pár hónapban kényszerpihenőre mentél. Ugyanezzel a módszerrel a sikertelen próbaidő is elhallgatható, ha az mindössze néhány hónapig tartott. Ha viszont valaki évekig kiesett a munkából, azt célszerű a kísérőlevélben megmagyarázni.Manapság minden CV-ben fel kell tüntetni a nyelvtudást, ezért bizony hátrányba kerül az a pályázó, aki ezt nem teszi meg. Sokan azért nem töltik ki a nyelvtudás rubrikát, mert nem rendelkeznek nyelvvizsgával, holott, ha jól beszélnek angolul, németül vagy olaszul, nekik sem kell üresen hagyniuk az erre vonatkozó részt, ők nyugodtan beírhatják: aktívan beszélik az adott idegen nyelvet.

A legrosszabb fényt az vetheti egy pályázóra, ha sűrűn váltogatta munkahelyeit, amiért megbízhatatlannak vélhetik a jelöltet. Ebben az esetben úgy szépíthetsz önéletrajzodon, ha csak azokról a munkahelyekről teszel említést, ahol huzamosabb időt töltöttél. A pár hónapos munkákat hagyd ki!

Először is mérlegelj, hogy érdemes-e látványos elemekkel feldobni CV-d Mindenképpen előnyt jelenthet egy egyedi önéletrajz, ha kreativitást igénylő munkahelyre jelentkezel, például grafikusnak vagy designernek, de pénzügyi vagy számvételi poszton már kevésbé aratnál sikert vele.

Ha a pályázó mégis szeretne kitűnni az interneten található önéletrajz-sablonokkal megírt CV-k közül, a betűtípussal, a betűmérettel, és a lap színével variálhat. A HR szakemberek szerint azonban kettőnél nem érdemes több betűtípust és méretet használni, az ugyanis logikátlanná teheti pályázatunkat. Egy új szín azonban határozottan egyedi külsőt kölcsönözhet önéletrajzodnak, de a harsány színekkel óvatosan bánj!

Nos, ezen információk birtokában már biztosan menni fog! Sok sikert az álláskereséshez!

Forrás: Gerilla Önéletrajz

 

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó