Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők. 

Az április 20-i hétvégén rendezték meg a kétnapos nagyszabású makettversenyt és -kiállítást. A laikus szemek számára feltűnő lehetett, hogy rengeteg tankmakettet állítottak ki. Ez egyrészt a 26. Mosonshow fő témájából, a normadiai partaszállásból is adódik, de a főszervező, Balogh János más nézőpontra is rávilágít.

Tankok mindenütt

– A tankok nagyon népszerűek a makettesek körében, mert nagyon sok lehetőséget és kidolgozási módot rejtenek – válaszolt a Győri Hírek kérdésére Balogh János. – Sajnos eleve nagyon gazdag az emberiség háborús történelme, így a háborús képanyag is az. Továbbá a tankok nagyon különböznek attól függően, mely ország mely területen veti be azokat. Egészen más a festése egy sivatagi területen bevetett eszköznek, mint egy erdős részen használtnak. Ennek megfelelően az ezekről készült makettek is ilyenek, a valóság részletgazdag leképezése kicsiben.

Saját magad kell legyőzni

A pontozással kapcsolatban hozzátette, több zsűritag értékel egy-egy makettet, a pontszámokat pedig átlagolják. Adott pontszámok elérése után érdemelnek a versenyzők bronz-, ezüst- és aranyérmet. Így ezen a versenyen adott kategóriákban nem három nyertes van, hanem akár annyi, ahány induló. 

– Ez a verseny a találkozóhelye azoknak a nemzetközi barátságoknak, ami a közös hobbi köré épült. Itt soha nem a másikkal versengsz, hanem saját magaddal. A rendezvényünk lehetőséget ad a fejlődésre, tanulásra, hiszen egészen közelről tudjuk megcsodálni a másik munkáját. Arra is alkalmat ad a Mosonshow, hogy találkozzunk egymással, mi, barátok és végre személyesen is megvitassuk azokat a kérdéseket, melyeket csak online platformokon tudtunk.

Ázsiából is érkeztek makettesek

Balogh János beszélgetésünkkor többször aláhúzta azt az összefogást, ami nélkül nem valósult volna meg a Mosonshow. Kétszáz makettszerető önkéntes munkája kellett ahhoz, hogy a 43 országból érkező versenyzők és azok kísérőik jól érezzék magukat. 

A rendezvényen szinte alig lehetett hallani magyar szót: a legtöbb versenyző Olaszországból regisztrált, közel 160-an, csak utánuk következünk mi, magyarok 120 nevezővel. Ázsiai országokból is szép számmal akadtak; Shanghai, Szingapúr, Tajvan, sőt még Japán is a nevezők között volt. 

A rendezvény mérlege a következőképpen alakult:

  • 600 díj 
  • 945 nevező
  • 3025 makett
  • Közel 100 ezer forint gyűlt össze Menedék Állatvédő Alapítvány számára

Hamarosan közöljük a rendezvény képes összeállítását is!