Csipkebogyó, dió vagy éppen galagonya. Mindannyian sokat tesznek az egészségünkért, persze csak akkor, ha fogyasztjuk is őket.
Lekvárt, mártást, szörpöt, likőrt, bort és teát is készíthetünk a csipkebogyóból. November elejéig gyűjthető a kemény húsú bogyó. Érdemes a tűzpiros, még kevésbé puha darabokat begyűjteni. De, aki mindjárt fogyasztaná, nyersen, akkor kétség kívül finomabb a puha húsú.
A csipkebogyónak magas C-vitamintartalm van, ami hozzájárul az immunrendszer védelméhez – hívja fel rá a figyelmet a proaktivdirek.com. Ha teát készítenél belőle, soha ne forrázd le, csak áztasd.
Dió, jó ha van
Bár sokan panaszkodnak a „fekete dióra”, érdemes beszerezni az ősszel. Magas vérnyomásra, magas koleszterinre, cukorbetegségre, ásványi anyaghiányra, E-vitamin és folsav pótlásra is rendkívül hasznos. Nem beszélve a diós sütik megannyi ízéről.
Galagonya
Ősszel az erdők mélyén élénk vörös színben pompázik a galagonyabokor. Termése szíverősítő, segít elkerülni a megfázás szövődményeit is, és a fertőzés alatt, valamint azt követő időszakban is javasolt teaként való fogyasztása.
Boróka
A borókabogyó rendkívül sokoldalú gyógynövény, ami talán a gin alapanyagaként híresült el a legjobban. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású.
(fotó: illusztráció, pixabay)