Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Közélet

Foglalkoztatási paktumot írnak alá Kapuváron

A foglalkoztatás bővítésére helyezi a hangsúlyt a Hanság fővárosa. Kapuvár olyan projekt megvalósítását szervezi, amely a helyi munkáltatók és munkavállalók számára jelent versenyelőnyöket. A projekt helyi szereplői foglalkoztatási paktumot hoztak létre.

Az együttműködési megállapodás aláírásával szakaszhatárhoz érkezett a Foglalkoztatási Paktum Kapuvár Város Gazdaságfejlesztéséért című projekt megvalósítása. A város foglalkoztatási helyzetének erősítése érdekében együttműködés kialakítására került sor még az elmúlt évben. A pályázó konzorcium Kapuvár város vezetésével nyújtotta be a projektdokumentációt. A város támogatott társpartnerei a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal és a Kapuvárért Egyesület. Összesen 195 millió forint áll rendelkezésre a foglalkoztatás helyi bővítésére, munkavállalók elhelyezkedésének támogatására, munkaerő-piaci képességeik fejlesztésére.

paktum_alariras

A most aláírt helyi foglalkoztatási paktumban együttműködő partner a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. Rajtuk kívül a helyi kooperáció főszereplői azon vállalkozások, amelyek mint városi munkáltatók csatlakoztak a helyi foglalkoztatási paktumhoz.

A  Paktum célja a helyi foglalkoztatási szint növelése, a helyi munkaerőigények jobb kiszolgálása. Különösen a hátrányos helyzetű munkavállalók támogatása kerül előtérbe a megvalósítás során. Ebbe a kategóriába esnek az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 év felettiek, vagy a GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, illetve olyan szülők, akik legalább egy gyermeket egyedül nevelnek. A kedvezményezettek sorába tartoznak a megváltozott munkaképességűek, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, a roma nemzetiséghez tartozó személyek is. A város munkáltatói a munkavállalásra alaposan felkészített személyek közül válogathatnak, amit a különböző képzések, tréninget, munkaerő-piaci szolgáltatások tesznek lehetővé. A legalább 18 hónapos foglalkoztatás első kétharmada százszázalékos támogatást jelent a munkáltatók részére.

A projekt keretében a munkaerő-piaci programokba több mint 126 fő lesz bevonva és legalább 26 fő foglalkoztatása valósul meg ilyen módon. A cél az, hogy a továbbfoglalkoztatás minél inkább sikeres legyen a hátrányos helyzetűek körében, hiszen a tartós munkavállalás járul hozzá leginkább az egyéni egzisztenciák biztosításához.

A helyi foglalkoztatási paktum együttműködési megállapodását az érintett szereplők 2017. április 27-én írják alá ünnepélyes keretek között Kapuváron, a Városháza nagytermében.