Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Hatalmas különbségek! Így keresünk mi

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban voltak a legmagasabbak a bérek, ahol havi 259 ezer, illetve 254 ezer forintot kerestek a munkavállalók. 

Ez derült ki GKI Gazdaságkutató elemzéséből, amelyeket a HR Portál közölt a HVG cikkére hivatkozva. Azt is írták, hogy legkevesebbet a Békés (191 ezer forint) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg (179 ezer forint) megyében dolgozók kapták. 

Az adatok rámutattak arra is, hogy a községekben átlagosan a fővárosi bér 63 százalékát keresték meg a munkavállalók. Ez érték a városok esetében 72 százalék, a megyei jogú városoknál pedig 81 százalék. A legmagasabbat a mindössze tizenkét lelket számláló Tornakápolnán mérték, ahol egy dolgozó átlagosan 535 ezer forintot keresett. A II. kerület végzett a második helyen 498 ezer forinttal, és Telki lett a harmadik 467 ezer forinttal. A legalacsonyabb kereset Csenyétén volt: havi 37 ezer forint. A fővárosban a Budán élők átlagosan 77 ezer forinttal kerestek többet, mint a pestiek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesítése szerint 2021-ben nettó 235 ezer forint volt az átlagos havi kereset. Településtípusok szerint Budapesten mérték a legmagasabb havi átlagot (nettó 313 ezer forint), majd a megyei jogú városok (nettó 253 ezer forint), illetve a városok következtek (nettó 225 ezer forint).

A legalacsonyabb béreket nettó béreket, átlagosan197 ezer forintot, a községekben mérték.