A görbe estéket követő nehéz napokra mindenkinek megvan a receptje vagy tippje. Jó tudni, hogy vannak olyan dolgok, amikről tudományosan is bebizonyították, hogy enyhítik a kellemetlen tüneteket – és olyanok is, amiktől csak még rosszabbak lesznek.
A másnaposság tipikus tünetei a gyengeség, hányinger, fényérzékenység, fejfájás, hasmenés és sajgó izmok – ezeket az alkohol okozza, amely negatív változásokat idéz elő a testünkben és a hormonrendszerünkben. Bár gyógyítani semmilyen étel vagy ital nem képes ezt, a tünetek enyhíthetők, ha minél hamarabb visszapótoljuk az elvesztett aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyek segíthetnek gyorsabban feldolgozni az alkoholban lévő, toxikus hatású vegyi anyagokat.
Az első és legfontosabb, hogy, mivel az alkohol dehidratál, azaz folyadékot von el, igyunk minél többet. Erre tökéletes a víz, amely enyhíti a fejfájást, de az ásványi anyag és vitamintartalmuk miatt a kókuszvíz és a sportitalok is tökéletesek. A gyömbértea enyhítheti a hányingert, a mentatea pedig a gyomorfájás leküzdésében segíthet. Bár elsőre furán hangzik, de sokan esküsznek arra, hogy érdemes savanyúságlevet inni: és valóban, a lében található só, cukor és ecet mind segít helyreállítani az elektrolitháztartást. Egy csésze kávé is jó ötlet lehet, de csak akkor, ha elegendő vizet is iszunk mellé, mivel a koffeinnek is van némi dehidratáló hatása.
A tojás fogyasztása jó ötlet, mert a benne lévő aminosavak segítenek a májnak az alkohol lebontásában. Szintén hasznos, ha magas káliumtartalmú ételeket eszünk, mint a banán, a datolya, vagy a kel és salátafélék. A csirkehúsleves, vagy a miso leves is jól jöhet, mivel a kiürült nitrogént, ásványi anyagokat és folyadékot is pótolja. A teljes kiőrlésű keksz egy kis mézzel rendbe hozza a vércukorszintet, és energiát ad, a zabkása pedig tele van olyan hasznos dolgokkal, mint a B-vitamin, vas, magnézium, kalcium és vas, így segíti az egész test regenerálódását.
A zsíros fogásokat és a gyorsételeket sokan kívánják másnaposan, pedig inkább a megelőzésére, mint a kúrálására jók, mert tovább terhelik az alkohol miatt egyébként sem jó állapotú gyomrot és emésztőrendszert. Szintén érdemes kerülni a „kutyaharapást szőrével” felkiáltással elfogyasztott gyógysört és egyebeket – egy rövid időre talán jobban leszünk tőlük, de később újra dehidratálják a testet, és a másnaposság tüneteit csak még súlyosabbá teszik. Érdemes kerülni a narancslevet és egyéb citrusféléket is, mert az érzékeny gyomrúaknál a gyümölcsök savtartalma irritációt okozhat.
Viszont van egy gyümölcs, egy szuper gyümölcs, ami javítja a koncentrációt, segíti az alkohol lebontását, és a másnaposság tüneteit is enyhíti. Ez a körte! Arra viszont ügyelnünk kell, hogy a körtét még azelőtt kell fogyasztanunk, hogy nekiállnánk a poharak emelgetésének! Ha ez nem sikerült, maradnak a fenti praktikák!
Forrás:házipatika