Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

II. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál – négy napig a művészet árad

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nulladik nappal már kedden elkezdődött, de hivatalosan június 5-e és 9-e között rendezik meg a II. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivált. Öt ország, nyolc városából érkeznek társulatok Győrbe.

A sorozat tavaly a Színházi Olimpiával karöltve debütált, idén tovább bővítette a kínálatot a házigazda Győri Nemzeti Színház. Szakmai konferenciák, színházi előadások, koncertek színesítik a műsort, idén pedig – ahogy cikkünk elején írtuk – nulladik nappal is kiegészült a program, ami középiskolásoknak szóló vetélkedő volt.

Az első napon, tehát ma, a házigazda indítja az előadások sorát, a Padlásszínházban futó Strip-Tease-el. A színházi fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Zakariás Zalán, a darab rendezője úgy fogalmazott, hogy ez a darab jutalomjáték a teátrum két oszlopos tagjának – Fejszés Attilának és Sárközi Józsefnek – , közben csemege is, hiszen új ajtókat nyit meg azoknak, akik valami másra vágynak. 

Ugyancsak a nyitónapon a romániai Suceava Színház a Hazatérés című alkotását hozza Győrbe, míg a Kisfaludy Teremben az Újvidéki Színház 10 éve repertoáron lévő produkcióját a Neoplantát tekintheti meg a közönség

A fesztiválon Spiró-darabbal mutatkozik be a Komáromi Jókai Színház, a Nemzeti Színház pedig Udvaros Dorottya főszereplésével Szabó Magda klasszikusát, Az ajtót játssza.

A harmadik napon ismét a győri színészek következnek, a Képtelen királysággal.