Kapj elő egy hőmérőt!
A jó buli a jó italokkal kezdődik, az italok minősége pedig nagyban függ a hőmérsékletüktől. Kapj elő egy hőmérőt és figyelj!
Vedd figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét. Ha a vörösborokat túlhűtöd, vékonynak és nyersnek fognak tűnni.
Fagyasztóba: -7 °C
- Krémlikőrök, pl. kávélikőr, tojáslikőr, amaretto
- Bizonyos párlatok így is fogyasztatók, pl. St. Hubertus, Unicum
Jól behűtve: 6–8 °C
- Klasszikus, egyszerű vagy olcsóbb sörök
- Édes borok (könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal)
- Fino sherry (erősített édes bor)
- Pezsgők és habzóborok
Behűtve: 10 °C
- Klasszikus üdítőitalok
- Felsőerjesztésű sörök (ale)
- Könnyű, közepes testű fehérborok (reduktív)
- Amerikai- és skót whiskyk
Enyhén hűtve: 12 °C
- Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok (tokaji, somlai, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok)
- Tokaji édes borok (cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve)
- Könnyű vörösborok (északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről: Sopron, Pannonhalma, Ászár-Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)
Szobahőmérsékleten: 17–18 °C
- Közepes/testes vörösborok (Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai)
- Ír whisky, skót malt whisky
- Párlatok, rövidek, pl. pálinka, Jägermeister, Unicum
- Portóik (erősített bor)
A megfelelő hőmérséklet elérésében persze egy szabályozható hőfokú profi borhűtő tud a legtöbbet segíteni. Ennél jóval olcsóbb egy italhőmérő, ilyet könnyedén beszerezhetsz. Ha viszont már nincs időd ilyesmire, akkor hűtőbe ki-be pakolással, vagy jegesvödörbe pakolással tudsz játszani.
Ökölszabály: bármennyire is gondosan hűtesz, jégből sosem elég!