Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy új kutatás szerint az emberi verejtékben található valami, amitől a stresszcsökkentő terápia sokkal hatékonyabb a szorongóknál.

Mindenkinél előfordul, hogy egy társas helyzetben kellemetlenül érzi magát, ez természetes, viszont vannak, akiknél ezek a szituációk erős szorongást váltanak ki, és ez sajnos ahhoz vezethet, hogy a kapcsolataik beszűkülnek. A szociális fóbiának, vagy más néven szociális szorongásnak létezik generalizált formája, ami a legtöbb társas helyzetre kiterjed, illetve van, amikor néhány, jól körülhatárolható társas helyzetben jelenik meg. Előfordulási gyakorisága kb. 16-20%, és ez az egyik leggyakoribb szorongásos zavar, kezelése pedig attól függ, hogy a szorongás, a félelem mennyire van hatással az illető életére.

 

Nemrég a Párizsban megrendezett Európai Pszichiátriai Kongresszuson egy érdekes kutatást ismertettek:

A mintaadó önkénteseknek különböző filmekből kellett megnézniük jeleneteket, és ezeket úgy válogatták össze, hogy eltérő érzelmeket váltsanak ki, vagyis volt részlet vígjátékból (pl. Apáca show és a Mr. Bean nyaral) és horrorfilmből (Az átok) is. Ezzel azt akarták ellenőrizni a kutatók, hogy az átélt érzelmeknek van-e valamilyen hatása, vagy ezek nem befolyásolják a végeredményt. „Lelkiállapotunk miatt olyan molekulákat termelünk az izzadsággal, amelyek közlik érzelmi állapotunkat, akik ennek megfelelő módon viselkednek” -mondta a kutatást vezető Elisa Vigna. 

A kísérletben résztvevő, 15 és 35 év közötti szorongásban szenvedő nőknek pedig két napon keresztül szorongásoldó mindfulness, vagyis tudatos jelenlét alapú terápiában – például meditációs és relaxációs gyakorlatokat végeztek – volt részük , és míg egy részük kapott szagmintát, a kontrollcsoportnak tiszta levegő jutott. Azoknak, akiknek a terápia során verejtékminta is jutott, azoknak 39 százalékkal csökkent a szorongási pontszámuk, míg a többieknek “csak” 17 százalékkal. 

És mint kiderült, annak, hogy a mintaadó milyen filmet látott, annak nem volt hatása a végeredményre, vagyis valószínűleg a verejtéknek egy olyan komponense a megoldás kulcsa, ami állandóan jelen van, de ennek bizonyításához további vizsgálatokra lesz szükség. A terv az, hogy olyan egyének izzadságát is megszagoltassák a kísérleti alanyokkal, akiknek az érzelmekre elvileg nem ható dokumentumfilmet mutatnak.

 

Amennyiben a szociális szorongás tartósan fennáll, valamit tennünk kell, de mit?

„Ajánlatos fokozatosan felépíteni a gyógyszeres terápiát, hogy minél kevésbé lépjenek fel nem kívánt mellékhatások. A kívánt hatás elérése több hétbe is beletelhet. Emellett vannak egyéb gyógyszeres lehetőségek is, alkalmazható a feszültség akut csökkentésére benzodiazepin típusú szorongásoldó, azonban ez a hozzászokás veszélye miatt csak rövid ideig alkalmazható. A fizikai tünetek mérséklésére egyes béta-blokkoló gyógyszerek is hatékonyak lehetnek” – olvasható az Egészségvonal oldalán.