A hideg olasz kávévarációk közül a legbujább a crema al caffé. Míg a caffè freddo egy jeges kávé (tejszínnel vagy anélkül), a caffè shakerato egy shakerben összerázott, szinte áttetszően selymes textúrájú, hideg kávé, lágy habréteggel a tetején.

A crema al caffé ezzel szemben egy szinte desszertszerűen sűrű, krémes kávé. Elkészítése egyszerű, de vegyük figyelembe, hogy a porcukor nem helyettesíthető kristálycukorral, és a kézi habverővel valószínűleg nem fogjuk tudni elérni a kívánt állagot.
Ezt a kávét viszonylag gyorsan és szigorúan hideg tejszínnel készítjük. A cél egy igazán krémes kávé, a kristálycukorszemek viszont ez esetben nem tudnak feloldódni a forró folyadékban, így kristályos maradna, ezért használjunk porcukrot.
Milyen kávé jó és melyik nem alkalmas a crema al cafféhoz?
Az alap lehet egy szimpla vagy dupla eszpresszó (az olasz espresso vagy doppio), de megfelelő a mokka vagy igény esetén koffeinmentes kávé is. A baristák most forduljanak el: sok recept instant kávét ajánl. A lényeg, hogy a kávé ne legyen több 60 ml-nél (ez egy dupla eszpresszó mennyisége), tehát az amerikaiak által preferált hosszú kávé, az americano nem alkalmas hozzá, ugyanis a hosszabbra hagyott kávé elrontaná a tejszínes krém állagát.
Ha dupla kávét számolunk egy főre, a crema al caffénk kesernyésebb és sötétebb színű lesz.
A fenti videóban a Pasta Queen nevű olasz youtuber a kávéba és a tejszínbe is tesz porcukrot, de a mi receptünkben elegendő csak a kávéba, úgyis elegyítjük a végén a két komponenst.
Variációk habos kávéra
Kávé és tejszín két jóbarát – habár nem minden habos kávé készül tejszínnel. Míg a macchiatót, valamint a latte macchiatót felhabosított tej dúsítja, ha caffè con pannát látunk a kávélapon, az (egy szimpla vagy dupla) eszpresszót jelent tejszínhabbal. Nem nagy truváj a tejszínhabos kávé, de örök kedvenc, ismerik és készítik a világon mindenütt. Angliában, Franciaországban Café Viennois, azaz bécsi kávé néven fut, ellenben ha Bécsben ülünk be egy kávéházba, Einspänner néven kapunk egy mokkát kis tejszínhabbal; Franziskaner néven tejszínes kávét (hab nélkül), Kapuziner címen pedig egy tejjel készült cappuccinót tejszínhabborítással.

Crema al caffé

Hozzávalók (2 főre):
•    250 ml keményre vert tejszínhab
•    60 ml eszpresszó
•    2 evőkanál porcukor
•    Díszítésnek esetleg néhány kávészem vagy kakaóporszórás
Elkészítése:
•    Előzőleg hűtsük be a tejszínt!
•    Készítsük el az eszpresszó(ka)t.
•    Öntsük a kávét egy nagyobb pohárba, adjunk hozzá 2 evőkanál porcukrot, és keverjük össze kézzel. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük hűtőbe, hogy teljesen hideg legyen.
•    A hűtőben helyet cserélhet a kávé és a lehűtött tejszín, előbb ne is vegyük ki a tejszínt a hűtőből.
•    A hideg tejszínt kézi habverő robotgéppel vagy konyhai robotgéppel felverjük.
•    Verjük addig a tejszínt, amíg már önmagában is megáll, a tetején nem záródik, nem folyik össze a hab.
•    Ekkor hozzáadjuk a porcukros, jól lehűtött kávét, és a géppel keverjük még egy percig, hogy elegyítsük a kávét a tejszínnel.
•    Az elkészült crema al caffét fedjük le, és fogyasztás előtt még egy kicsit hűtsük a hűtőszekrényben.