Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Ki fizeti ki, ha az űrben összeütközik két tárgy? – győri hallgatók pereskedtek 

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két fiktív állam vitáját szimulálták egy nemzetközi hallgatói versenyen. Nemzetközi világűrjog? Meg se kottyan a győri egyetemistáknak!

A győri Széchenyi István Egyetem hatodik éve indít hallgatói csapatot a Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition elnevezésű nemzetközi világűrjogi perbeszédversenyre, amelyen az idei évben az eddigi legjobb eredményt sikerült elérni. Bosits Dorina, Horváth Barbara és Maszlov Leon a Bécsi Egyetemen április 8. és 12. között megtartott regionális döntőben néhány ponttal lemaradva az elődöntőről a 6. helyen végzett.

Két nem létező állam űrjogi vitája

A verseny hagyományosan két fiktív állam vitáját szimulálja a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az idei jogeset középpontjában a műholdas megakonstellációkkal járó problémák, a csillagászati megfigyelésekhez elengedhetetlen sötét és csendes égbolt követelményei, valamint az űrobjektumok ütközése által okozott károk nemzetközi világűrjogi kérdései álltak.

Hosszas felkészülés előzte meg

A több mint fél éven át tartó felkészülés során a győri hallgatók angol nyelven, egyenként mintegy hatvan oldal terjedelemben elkészítették a két állam írásbeli beadványát, melyek kialakítása, felépítése és megszövegezése a Nemzetközi Bírósághoz benyújtott periratok formáját és tartalmát követi. A jogeset megoldásához a széles körű, pontos nemzetközi jogi és világűrjogi ismereteken túl szükség volt a Nemzetközi Bíróság és más bírói fórumok joggyakorlatának tanulmányozására, illetve a műholdak felépítésével, működésével és mozgásával kapcsolatos alapvető műszaki tudás megszerzésére is.

Majdnem az elődöntőig jutottak

A szóbeli fordulóban a győri hallgatók kiemelkedő és magabiztos teljesítményt nyújtva minden alkalommal egyértelműen az ellenérdekelt peres fél képviselői fölé kerekedtek, s így összességében csaknem az elődöntőbe jutottak.  A verseny döntőjét a tapasztalt holland csapattal mérkőző görög hallgatók nyerték meg.

Képaláírás: A Széchenyi István Egyetem csapata és hivatalos felkészítőik a helyszínen készült felvételen a felső sorban jobbról sorrendben: Sulyok Gábor egyetemi tanár, Ganczer Mónika egyetemi docens, Maszlov Leon, Horváth Barbara és Bosits Dorina.