Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Igenis van helye a lányoknak a tudományos pályán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Munkaerőhiány van a tudományos pályákon, kellenek a szakemberek, a lányok valamiért mégsem indulnak el ilyen területek irányába. Ezen kíván változatni a Nők a Tudományban Egyesület programja.

Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat. A kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolás és középiskolás diákok tapasztalatot szerezzenek a jövő munkahelyeiről.

Mi történik egy kibertámadásnál? Hogyan kell motort tervezni?

Több helyszínen ismerkedhetnek a robotikával vagy a mesterséges intelligencia alapjaival, kipróbálhatják az élményautózást, megtekinthetik, milyen egy baleseti helyszínelés drónokkal, vagy éppen betekintést nyerhetnek abba, hogyan tervezik meg a gépészmérnökök azokat az autómotorokat, amelyek csak évek múlva kerülnek az utakra. Olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen a fenntartható repülés, mi történik pontosan egy kibertámadásnál, vagy hogyan telik egy női CEO (Chief Executive Officer – vezérigazgató) napja egy IT cégnél. Megtudhatják, hányszor érik körbe az egyenlítőt egy áramszolgáltató hálózatai, hogyan kelnek életre a mobilappok, és mi a szerepe ebben egy UX designernek. Megtekinthetik az ország legmodernebb irodáját, felfedezhetik a Kvassay zsilipet, vagy kincseket kereshetnek GPS-szel – írták a közleményben.

Társadalmi szteretípiák súlyosbítják a helyzetet

A munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül azonban még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket, ami nagy hatással van arra, hogy természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány tapasztalható. Ez az alacsony részvétel már a felsőoktatásban megmutatkozik, és a későbbiekben további lemorzsolódás még fokozza ezt az aránytalanságot. Ennek okai változatosak, de fontos szerepet játszanak benne a társadalmi sztereotípiák és az információhiány.

Győrből egyebek mellett az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem vesz részt a programon. 

A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amit a lanyoknapja.hu/programlista oldalon tehetnek meg az érdeklődők.