Kezdőlap Győr - Közélet Széchenyi Egyetem

Kiberbiztonság mesterszakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri Széchenyi István Egyetem Modern technológiák és kiberbiztonság joga címmel mesterszakot indít magyar és angol nyelven szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni.

A szak elvégzésével, olyan informatikai, mérnöki és jogi tudást sajátítanak el a hallgatók, amellyel korunk egyik nagy kihívására válaszolni tudó szakemberekké válnak. A kiberbiztonság a vállalatok és az állami szervezetek számára is kiemelt jelentőségű, ezért a mesterdiplomát megszerző hallgatók keresettek lesznek a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon. – írja közleményében az egyetem.

A Széchenyi István Egyetem új mesterképzésén részt vevők okleveles modern technológiai és kiberbiztonsági jogi szervező végzettséget szereznek. A képzés létjogosultságának érzékeltetésére az intézmény egy adatot emelt ki: az FBI 2022-es jelentése szerint az észlelt és bejelentett kibertámadások okozta gazdasági károk dollármilliárdos nagyságrendűek, és évről évre folyamatos, duplázódó mértékű emelkedést mutatnak. E folyamatokat napjaink geopolitikai válságai tovább fokozzák.

„A Széchenyi István Egyetem hatalmas előnye, hogy kilenc kara tizenegy tudományterületet ölel fel. Ezek szintetizálásával olyan multidiszciplináris tudást tudunk felhalmozni, amelyre nem sok intézményben adódik lehetőség. Ennek a közös tudásnak már számos kutatásban hasznát vettük, legyen szó digitalizációról, önvezető járművekről vagy épp mesterséges intelligenciáról. Ezt a lehetőséget használjuk ki új képzésünk esetében is, amelyben jogi, műszaki és informatikai ismereteket kínálunk hallgatóinknak. Tesszük ezt a Deák Ferenc  Állam- és Jogtudományi, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar együttműködésével” – fogalmazott prof. dr. Smuk Péter, az  egyetem jogi karának dékánja.

Az új képzés ötletgazdája, dr. Kelemen Roland adjunktus kiemelte a mesterképzés fontosságát.  Úgy vélekedik, a tudás az államigazgatásban, a nemzetbiztonság területén, amultinacionális, közép- és kisvállalkozások esetében is egyre nélkülözhetetlenebb. A képzést elvégzők a problémák megelőzésében, elhárításában, de bekövetkeztekor annak kezelésében egyaránt fontos szerepet tudnak játszani. Az adjunktus példaként az Európai Unió új hálózatbiztonsági irányelvét említette amely 2024 tavaszán lép hatályba, és Magyarországon mintegy 2600 vállalkozást érint közvetlenül.

A képzésre bármely alapképzésben szerzett diploma eredményével lehet jelentkezni. Dr. Kelemen Roland hangsúlyozta, a képzés egyaránt hasznos az informatikai vagy műszaki végzettségű, de jogi ismeretekkel még nem rendelkező, illetve a jogtudományi diplomával rendelkező, de az IT-területen kevésbé jártas szakemberek számára, akik a gyakorlatban jól használható és a munkaerőpiacon egyre keresettebb, speciális tudás birtokába kerülnek.

A képzésen megszerzett tudás globálisan hasznosítható, így az egyetem angol nyelven is meghirdette. Államilag támogatott és önköltséges formában is elérhető a szak, nemcsak nappali, levelező munkarendben is.

„A kibertér túlmutat a nemzetállami szabályozáson, ezért a külföldi hallgatók is értékes ismereteket szerezhetnek nálunk” – emelte ki prof. dr. Smuk Péter.

Kép: Pixabay