Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Lámpásokkal mutatták meg magukat a győrszentivániak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kormányhatározat értelmében különösen veszélyes gyárak építése van tervben közel a lakóterülethez Győrszentivánon. A helyi civilek már több hónapja, különböző megmozdulásokon tiltakoznak ez ellen. A tiltakozók pontokba foglalták aggályaikat.

Veszélyes tények 12 pontban a győriek egészségét és biztonságát veszélyeztető gyárakkal kapcsolatban

 1. A terület, ahol a jó minőségű termőföld helyére különösen veszélyes gyárakat terveznek akkora, mint 533 db NB I-es focipálya egymás mellett.
 2. Ha azt feltételeznénk, hogy a győriek kenyeréhez a búza ott terem, ahova az új, veszélyes gyárakat tervezik, akkor a gyár megépülése után a győriek 58%-a kenyér nélkül maradna.
 3. A gödi akkumulátorgyár vízfogyasztása 27.000 m3 naponta.  Győrben és a város környéki falvakban egy nap átlagosan 25.000 – 30.000 m3 vizet fogyasztunk, kb. annyit, mint a fenti akkumulátorgyár egymaga. Mindezt olyan időkben, amikor a klímamodellek szerint Magyarországra elsivatagosodás várhat, amelynek előjeleit már az idei alföldi aszály is megmutatta.
 4. Akkumulátortűz esetére a veszélyelhárítási útmutató 7,2 km minimum védekezési távolságot ajánl a kéndioxid terjedése miatt. Eszerint tűz esetén az érintett területek lehetnek: Győrszentiván, Győr-Szabadhegy, Kismegyer, Gyárváros, Adyváros, Nádorváros, Révfalu, Likócs, Töltéstava, Pér, Gönyű és Vének is, illetve az Ipari Park több ezer dolgozója.
 5. Az érintett 4 millió m2 magyar termőföldet magyar családok, magyar szakemberek művelik. Ha kisajátítja az önkormányzat a földet, akkor ezzel megszűnik a gazdák megélhetési forrása is.
 6. A veszélyes gyárak 900 m-re lennének a családok otthonaitól és 1,7 km-re az egyik győri iskolától és óvodától.
 7. A veszélyes gyáraktól 2 km-re 1.5 millió m2 gyümölcsös található, melybe a megyéből is sokan érkeznek a friss almáért és lédús barackért.
 8. A tervben levő gyárak területe 27 m-rel van magasabban, mint Győrszentiván városrész. Nagy esőzés idején a lebetonozott terület nem tudná elnyelni a vizet, a csapadékvíz és az általa szállított szennyező anyagok a településre jutnának,így eláraszthatják az utcákat és a pincéket.
 9. A gödi tapasztalatok szerint az akkumulátorgyár zaja 2,5 km-re is elhallatszik. Győrben, nem messze a tervezett gyár helyszínétől vasútbővítés is tervben van. 12 vágányon közlekednének a vonatok kb. 20 m-re a családok otthonaitól. Ez azt jelenti, hogy vége a nyugalomnak és a pihenésnek.
 10. A veszélyes gyárak kibocsátása miatt a talajvíz is szennyeződhet. Gödön magzatkárosító anyagot találtak a kutakban, 1 km-re az akkumulátorgyártól.
 11. A megyében nincs munkanélküliség. Jelenleg nem tudni, hogy honnan jöhet a munkaerő, aki majd a veszélyes gyárakban dolgozik.
 12. Ha a szomszédba veszélyes gyárak települnek, sokan elköltöznek majd az érintett településrészekből, falvakból. A gyerekeknek új osztályba kell beszokniuk és a családoknak újra kell építeniük a megszokott életüket, a közösségek felbomlanak.

Az utolsó pont, a közösség védelme hívta életre a legújabb rendezvényt, melyet a Szívügyünk Szentiván Mozgalom szervezett. Hulladékmentes kézműves foglalkozás keretében készíthették el az érdeklődők saját lámpásukat, mely az esemény jelképévé is vált. Az összefogás fényt hoz és melengeti a lelket, akárcsak a lámpás a gyerekek, családok és idősek kezében. A résztvevő kb. 200 fő, babakocsit toló anyukák, háromgenerációs családok és vidáman sétáló gyerekek közös sétát tettek a jól ismert szentiváni utcákon. Közben Sík Frida, Győrszentivánon élő színésznő énekelt nagy sikerrel ismert dalokat gitárkísérettel.

A résztvevők a séta után még együtt maradtak beszélgetni, teázni és megkóstolni a közösségi felajánlásból összegyűlt süteményeket.

Az esemény egy újabb jelzés a döntéshozók felé: A győriek nem hagyják, hogy egy gazdasági  cél érdekében feláldozzák egészségüket, nyugalmukat és az elkövetkező generációk jövőjét!