Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kós Károly születése napjának tiszteletére. „Az építőipar roppant sokrétű, az igényekhez igazodva folyamatosan változó és megújuló ágazat, így számtalan fontos innováció köthető hozzá” – írja a naphoz kapcsolódó közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

E téren sok találmányt szabadalmaztattak már

Rimanóczy Kálmán 1904-ben kapott szabadalmat arra a megoldására, amely a fellépő színháztüzek esetében segítette az átszellőzést, valamint az égéstermékek és a füst gyors elvezetését a színpadról és a nézőtérről. 

Medgyaszay István 1909-ben szintén a színház világához kapcsolódva szabadalmaztatta a veszprémi színház tervezésekor kialakított, foglalat nélküli lámpaizzóját, amely felfelé sem vetett árnyékot. Az operaház korszerűsítéséhez kapcsolódva pedig az 1910-es években szabadalmaztatta a vészkijáratok gyorsan és egyszerűen nyitható ajtózárját.

Nem csupán az építészeten alkotott, hanem parkettagyárosént volt ismert a debreceni Jost Ferenc. 1941-ben megszerzett szabadalma keretében olyan eljárást dolgozott ki, amely lehetővé tette az olcsó, recsegéstől, portól, gombától mentes, betonba illeszthető parketta előállítását. 

Rajtuk kívül nagyon sok hasznos találmányt dobtak már úgy piacra, hogy a mai napig megállják a helyüket. 

(fotó: illusztráció, pixabay)