Magyar részvétel a Tobruq Legacy 2020 gyakorlaton

tobruq legacy

A Litván Fegyveres Erők rendezte meg és adott otthont az évente megtartott Tobruq Legacy 2020 elnevezésű, többnemzeti, légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatnak, amely idén szeptember 14-én kezdődött és 25-én ért véget.

A légvédelmi alegységek és a szakemberek a szövetséges országokból – Litvániából, Lettországból, Észtországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Magyarországról –, a NATO szervezetek szakértőinek támogatásaival gyakorolták az együttműködést és fejlesztették a szövetségben alkalmazott harcászati eljárásokat.

Litvániában, három különböző helyszínen, két héten keresztül, közel 900 katona részvételével zajlott a kihívásoktól sem mentes légvédelmi rakéta gyakorlat. A Magyar Honvédség a litván Légi Vezetési és Irányítási Központba és a Šiauliai-i légibázison települt többnemzeti légvédelmi rakétacsoportosításba biztosított szakembereket a Magyar Honvédség Parancsnokságról, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központból és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől. A magyar katonák ellenőrként, tanácsadóként és oktatóként is támogatták a célkitűzések elérését. A Tobruq Legacy 2020 gyakorlat legfőbb célja az interoperabilitás, amely mind technikai, mind légvédelmi harcászati eljárásbeli gyakorlati együttműködésben valósul meg.

Az első hét során kialakult a nemzetközi résztvevők légvédelmi alegységei közötti mindenirányú kommunikációs hálózat. A megfelelő infrastruktúra kialakítását követően a különböző vezetési szinteken feladatot végrehajtók számos előadáson vettek részt, amely biztosítja az egységesen irányított, hatékony légvédelmi képesség kialakítását.

A végrehajtás során a résztvevő nemzetek katonái szoros együttműködésben – NATO vezetés, irányítási rendszerében –, különböző lég- és rakétavédelmi feladatokat oldanak meg az előre kidolgozott forgatókönyvek alapján. A COVID-19 világjárvány miatt bevezetett korlátozások sem könnyítik meg a katonák életét. A litván légierő parancsnoka szavait idézve: „A világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nem okozhatnak akadályt a gyakorlat folyamán, mert ez olyan mintha atom, biológiai, vagy vegyi megelőző rendszabályok bevezetése mellett kerülne a gyakorlat végrehajtásra”.

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi gyakorlat célkitűzései maradéktalanul meg fognak valósulni. A résztvevők sok új tapasztalattal, tudással és képességgel, valamint azzal a tudattal térnek haza, hogy sikeresen tudnak közös elvek mentén különböző fegyverrendszereket összehangolva a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében dolgozni.

Forrás: MH12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó