Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Mától újra nyit a parajdi sóbánya

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két hónapos kényszerszünet után Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója tárja ki újra kapuit – közölte honlapján a bányavállalat.

A bányát július 23-án kényszerültek bezárni, miután egy turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén elkezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz. Ennek következtében a vízzel együtt palatörmelék hullott az útra. A parajdi sóbánya 120 méterre a felszín alatt fekszik, látogatható csarnokaiba autóbuszok szállítják a látogatókat. Az eset után a bányát lezárták.

Szakértői bizottságot hívtak össze, hogy kinyissák-e a bányát. A testület úgy vélte, hogy már biztonságos a bányába vezető út, így semmi akadálya a nyitásnak. Az igazgató elmondta, hogy a talajvíz beszivárgását nem tudták teljesen leállítani, azomban a sok kellemetlenséget okozó beszivárgott víz hozamát elvezetik és folyamatos ellenőrzés alatt tartják a sótartalmát.

A bánya naponta 8 és 16 óra között tart nyitva, a turistákat a bányába és a felszínre szállító autóbuszok félóránként járnak. Az utolsó autóbusz 14.30-kor indul a mélybe.