Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban csütörtökön megkezdte működését egy 2400 méter mélyen a föld alatt található fizikai laboratórium, amely ezzel a világ legnagyobb és legmélyebb földalatti laboratóriuma lett. A tudósok szerint a létesítmény tökéletes helyet biztosíthat a sötét anyagként ismert láthatatlan anyag kereséséhez.

A tudósok úgy vélik, hogy a laboratórium tökéletes teret biztosít számukra a sötét anyagként ismert láthatatlan anyag kereséséhez, elmondásuk szerint ugyanis a rendkívüli mélység segít kizárni a megfigyelést zavaró kozmikus sugárzás nagy részét.
 

A DURF névre keresztelt laboratórium a Jinping-hegy alatt található, mintegy 330 ezer köbméteres (nagyjából 120 olimpiai méregtű úszómendece) teljes helyiségkapacitással. A laboratóriumot 2020 decemberében kezdte építeni a Csinghua Egyetem és a Yalong River Hydropower Development nevű vállalat. Hogy mekkora projektről van szó, azt remekül szemlélteti, hogy a DURF közel kétszer akkora, mint az Olaszországban található Gran Sasso Nemzeti Laboratórium, amely a világ második legnagyobb földalatti laboratóriumának tekinthető.

A hivatalos megfogalmazás szerint a DURF egy világszínvonalú, különböző tudományágakat, többek között a részecskefizikát, nukleáris asztrofizikát és élettudományokat integráló mélytengeri tudományos kutatóközpont lesz, hogy elősegítse a kínai kutatás fejlődését a vonatkozó területeken.

Kína nem titkolt célja, hogy a világ legmélyebb földalatti laboratóriuma a fontos tudományos kutatások központjává váljon, amely a világ minden tájáról vonzza majd a szakmájuk csúcsán lévő kutatókat.