Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ki gondolná egy jó húsban lévő emberről, hogy éhezik? Senki. Esetében nem kalóriahiányról van szó, hanem arról, hogy szervezete az étkezéssel nem jut hozzá fontos tápanyagokhoz. Ő a minőségi éhezés szenvedő alanya.

Minőségi éhezésről akkor beszélünk, ha kellő mennyiségű kalóriát viszünk be, de szervezetünk nem kapja megfelelő arányban a szükséges tápanyagokat. A minőségi éhezés, számtalan betegség kialakulásához, gyakran túlsúlyhoz is vezethet.

Kiket érint a minőségi éhezés?

A minőségi éhezés, leginkább azokra a fejlett országokban élőkre jellemző, akik egyoldalúan táplálkoznak, és egészségtelen, tápanyagszegény ételeket fogyasztanak. Étrendjük főként szénhidrátokban és telített zsírokban bővelkedik, amik ugyan elegendő energiát biztosítanak, de nélkülözik a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez a fajta táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A minőségi éhezés azokat is sújthatja, akik megfelelően étkeznek, de valamilyen felszívódási zavarral küzdenek. Felszívódási zavart idéznek elő a paraziták, a belekben lévő salakanyagok, illetve egyes bélbetegségek, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség.

A szervezetünkbe juttatott kalóriamennyiség egy átlagember esetében akkor ideális, ha 45 százaléka szénhidrát, 30 százaléka zsír, 25 százaléka pedig fehérje. Amennyiben az arányok eltolódnak (többségében az egyszerű szénhidrátok irányába), az a feleslegesen bevitt kalóriák miatt súlytöbblethez vezet. A túlzott szénhidrátbevitel, számos egészségügyi problémát von maga után. A mértéktelen cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet, növeli a vérnyomást és a pulzust, ezért ha kiiktatjuk az étrendünkből, kisebb lesz a szívbetegségek kockázata, megindul a fogyás, és csökkenhet az LDL koleszterin-, és a trigliceridszintünk.

Rejtett cukrok és zsírok

A cukrot, a gyártók előszeretettel keverik üdítő italokba, gyümölcslevekbe, müzlikbe és tejtermékekbe, szószokba, kenyérfélékbe, felvágottakba, sós rágcsálnivalókba és savanyúságokba. A félkész mirelit termékek, fagylaltok és kekszek rengeteg egészségetlen pálmazsírt tartalmaznak, míg a gyorséttermi ételek, kész salátaöntetek, instant porok (levesek, szószok) telített zsírokkal vannak tele.

A túl sok zsír, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, emeli a trigliceridszintet, az LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a védő HDL- koleszterinszintet, ami érelmeszesedéshez, trombózishoz vezet. A transzzsírok ezen kívül az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszanak.

Minőségi éhezés egyéb következményei

A vitamin- és ásványianyag-hiány eredménye többek között fáradékonyság, töredezett körmök, hajhullás, feszültség, romló fogak és fogínygyulladás. Néhány példa: A cinkhiány lassú sebgyógyuláshoz vezet, míg a szelén hiánya gyakori fertőzések formájában mutatkozik meg. A B-vitamin hiánya bőrgyulladásokat, izomgörcsöket, asztmát, depressziót és alvászavarokat válthat ki, míg a fehérjehiány miatt izmaink egy idő után leépülhetnek, gyengébbnek érezzük magunkat, romlik a fizikai- és szellemi teljesítőképességünk.