Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatunk ötleteket! A rohanós mindennapok után valljuk be, az otthon a megpihenés és feltöltődés helye. Jobb esetben! De ahhoz, hogy ez így legyen, nekünk is tenni kell. Nem is gondolnánk milyen sok apró dolog számít!

Egy jól berendezett otthon javítja a mentális egészséget

Egy tanulmány szerint a belső terek kialakítása és elrendezése pozitívan vagy akár negatívan is befolyásolhatja lelkiállapotunkat, ezáltal az önbizalmunkra is hatással lehet. Az othon önmagunkat tükrözi. Érdemes időt szánni a tökéletes kialakítására. 

Hideg színek? Igen!

A szakemberek szerint a kék szín hihetetlen erővel ruház fel bennünket, érdemes több helyen használni a lakásban is. Az fogjuk tapasztalni, hogy a hideg szín növelheti az önbizalmunkat.

Ne az emlékeidet nézegesd!

Persze a szabály megszeghető akkor ha egy harmonikus kapcsolatban élsz. Akkor igenis jól esik egy egy fotó előtt elmélázni a nappaliban. Egy felejthetetlen, szép pillanat inspiráló. De a múlt vissza is húzhat. Ugye tudod, mire gondolunk?


Egy harmonikus, nyugodt otthon feltétele, hogy megszabaduljunk minden olyan emléktől, ami múltbeli csalódásainkra emlékeztet. Az egykori kedvesünktől ajándékba kapott megszárított virág vagy egy szerelmes levél, esetleg a komódon egy régi közös fotó őrizgetése egyáltalán nem egészséges a lelkünknek. 
Ezeket nyugodtan szelektáld. Szabadulj meg tőle. Hidd el, az első után a többi már könnyen megy és hosszú távon tuti felszabadít! A múlton való szomorkodás helyett vegyük körül magunkat olyan tárgyakkal, amelyek a jövőnk építését szolgálják. 

Stressz ellen takaríts!

Egy rendezett, tiszta otthon mindig energiával tölt fel. A dizájnpszichológus szerint – mert ilyen is van – ha naponta csak tíz percet szánunk arra, hogy rendet rakjunk, kitakarítsunk magunk körül, sokkal stresszmentesebb lesz az otthonunk. 

Biztonságot ad az állandóság

A pszichológus szerint, ha rendezett az otthonod, ha minden a helyén van, az biztonságot ad. Olyan dekorációkkal vagy képekkel vedd körül magad, amelyek inspirálnak. Ha önmagunkon kívül mással is törődünk, sokkal hasznosabbnak érezhetjük magunkat. 
A kutatók tapasztalatai szerint sokkal nagyobb az önbizalma annak, aki háziállatról vagy növényről is gondoskodik otthon. 

Legyen saját tered!

Talán ez a legfontosabb. Ezt akkor is valósítsd meg, ha egy apróka kis lakában élsz. Legyen egy hely, ami a várad lesz. Erre megfelelő egy íróasztal vagy egy kényelmes kanapé a sarokban. De jelentse az Neked a nyugalom pillanatait.