Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mennyivel drágultak a lakbérek egy hónap alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A ponthatárok kihirdetésével újabb lendületet kapott az ingatlanpiac. A kereslet mellett dinamikusan nőtt a kínálat is. Július 26. előtt 11,5 ezer lakás és ház szerepelt az egyik ingatlanközvetítő cég ajánlatai között, augusztus végén pedig már csaknem 14 ezer, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent.  

A hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 13 százaléka nem vármegyei jogú városi lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 58, míg a kisebb településeken 67 négyzetméter volt.

Mindezt mennyiért? Nos, a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexe szerint a bérlőknek országosan 1,9 százalékkal kell többet fizetniük augusztusban, mint az év hetedik hónapjában. Éves szinten 13 százalékos a drágulás, amely 2015-höz képest eléri a 84 százalékot is.  

Budapesten jelenleg 230 ezer forint az átlagos bérleti díj. A vármegyeszékhelyeken 140 ezer forint ez az összeg, a legdrágábbnak számító városokban, Debrecenben, Győrben és Veszprémben ugyanakkor 160-180 ezer forint között mozog az átlagos lakbér.

A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbiakat 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi – olvasható az ingatlan.com közleményében.  

Fotó: Pixabay