Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Rekordot döntött a Széchenyi István Egyetemre felvett hallgatók száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az általános felvételi eljárás során közel négy és félezren kerültek be az intézmény képzéseire, amely negyven százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A pótfelvételi újabb rekordot hozott, hiszen a tavalyinál 91 százalékkal többen adták be jelentkezésüket, a felvettek száma pedig közel a duplájára emelkedett. Közben a ponthatárok nem csökkentek.

A Széchenyi István Egyetem a pótfelvételi eljárásban tíz tudományterületről 68 képzést hirdetett meg újra nemcsak költségtérítéses, de államilag finanszírozott helyekre is. Közülük hat angol nyelven is elérhető volt, írják közleményükben.
 
Az intézmény népszerűségét jelzi, hogy az általános felvételi eljárás után a pótfelvételi eljárás is rekordot hozott. Míg 2022-ben 418-an, addig most 797-en adták be pótjelentkezésüket az intézménybe. Közülük egy évvel korábban 280-an, az idén pedig 534-en nyertek felvételt, így a gólyák száma a júliusban felvettekkel együtt kis híján eléri az ötezret (tavaly ez a szám 3500 volt) – úgy, hogy közben a ponthatárok nem csökkentek.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karra az idén több mint háromszor annyian jutottak be a pótfelvételi során, mint tavaly, de a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon is közel háromszoros a növekedés. 

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon megduplázódott a tavalyi adat, az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karra pedig több mint másfélszer annyian kerültek be, mint egy évvel korábban. Az utóbbihoz hasonló eredménnyel zárt a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar is. 

Az Egészség- és Sporttudományi Karon a pótfelvételi eljárásban a legkeresettebbnek a szülészeti-nőgyógyászati szonográfia mesterszak bizonyult, míg az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon az építőmérnöki alap-, valamint az infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakra jutottak be a legtöbben.

Fotó: Széchenyi István Egyetem