Napi 15 perc séta, és fellendül a gazdaság?

euro pénz gazdaság

Hogy függ össze a mozgás és a gazdaság? Egy új kutatás szerint, ha a dolgozók napi negyedórával többet sétálnának, az akár évente 100 milliárd dollárral (30 ezer milliárd forinttal) is többet hozhatna a világ gazdaságának.

A napi plusz 15 perc séta vagy egy kilométer futás növelné a termelékenységet és a várható élettartamot, ami a gazdaság növekedéséhez vezethet – derült ki a Vitality biztosítási cégcsoport és a RAND Europe kutatóintézet közös tanulmányából.

A gazdasági fellendülés nagyon egyszerű következtetésen alapszik, miszerint az alacsonyabb halálozási arányból származna, vagyis több ember maradna életben, tovább dolgozna, ezzel gyarapítaná a gazdaságot, miközben kevesebbet hiányozna betegség miatt.

A kutatás rávilágít a mozgáshiány és a termelékenységcsökkenés közötti jelentős összefüggésre, valamint új perspektívát ad a munkaadóknak és az irányelvek megalkotóinak arról, hogyan lehet növelni a népesség termelékenységét.

-Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja, hogy minden felnőtt hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc nagy intenzitású testmozgást végezzen. Egy tavalyi kutatás azt találta, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek 40 százaléka, Nagy-Britanniában 36 százaléka, Kínában 14 százaléka mozog túl keveset ahhoz, hogy egészséges maradhasson.

Mindkét tanulmány azokon az adatokon alapul, amelyeket hét ország összesen nagyjából 120 ezer lakosáról gyűjtöttek. Ezekből kiindulva modellezték, milyen gazdasági előnyei lennének a több testmozgásnak, majd kivetítették egyenként 23 országra és az egész világra.

AZT TALÁLTÁK, HOGY HA A 18-64 ÉV KÖZÖTTI FELNŐTTEK NAPI 15 PERCCEL TÖBBET SÉTÁLNÁNAK, AZ A VILÁG GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYÉT MINTEGY 100 MILLIÁRD DOLLÁRRAL NÖVELNÉ ÉVENTE. MEGÁLLAPÍTOTTÁK AZT IS, HOGY A MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETET ÉLŐ NEGYVENESEK VÁRHATÓ ÉLETTARTAMA ÁTLAGOSAN 3,2 ÉVVEL NŐHETNE AZZAL, HA NAPONTA 20 PERCET FUTNÁNAK.

A mozgás és az aktív életmód tehát mindenféle képpen pozitív hatással bír mind a saját szervezetünkre, mind globálisan nézve a népesség és a gazdaság tekintetében is.

Forrás:portfolio.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó